Fokozatosan lecserélődnek a háztartási gépeken az energiafogyasztást jelző címkék, mivel unió-szerte komplexebb, új teljesítmény-értékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják újra a nagyháztartási gépeket.

Háztartási gépek

Megszűnik a pluszos(++++++) rendszer, a legmagasabb energiaosztály az „A” lesz. Már most is találkozhatunk olyan gépekkel, melyeken kétféle energiacímke szerepel, de 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken – hívja fel a figyelmet a MediaMarkt.

Már túl sok volt a pluszjel, bonyolulttá tette a választást

Mosó-, mosogatógép-, vagy hűtővásárlásnál eddig is jól orientáltak ezek a címkék. A vevők az első fontos információkat az energiafogyasztási címkékről olvashatják le, amelyeken olyan hasznos adatokat tudhatnak meg, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve a sok + jellel.

Épp az utóbbi felszaporodásával már 2017-ben eljutottunk odáig, hogy a mosógépek és a hűtők 90 százaléka valamely pluszos „A” kategóriába tartozott, és egyre nehezebben lehetett különbséget tenni az egyes készülékek között.

Az Európai Unióban ezért is vezetnek be új energiacímkéket. Komplexebb, új teljesítmény-értékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják be a gépeket, ami átláthatóbbá teszi a vásárlók számára az információkat.

Az újrakategorizálás jelentős visszaminősítésekkel jár

A legszembetűnőbb változás, hogy az „A” kategória lesz a legmagasabb energiaosztály és megszűnnek a plusz jelzések. Ez jelentős visszaminősítésekkel jár, – az „A” és „B” osztály sok esetben üresen marad majd. Egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel meg. Az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut.

Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be a kínálatba. Az új címkéken megjelenik egy QR-kód is, ami az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling), azaz az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázishoz vezeti a vásárlót. Itt érhetők el a készülékek termékismertetői is.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. Emellett a TV készülékekre és lámpákra is vonatkozik a változás.

Új minősítések is jönnek

Egyes kategóriák esetében új adatokat is láthatunk majd. A hűtőknél a zajszinteket osztályokba sorolták (A, B, C és D), így könnyebben, egyszerűbben össze lehet majd hasonlítani őket. A mosogatógépeknél pedig feltüntetik az eco program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg, a jelenlegi éves helyett.

A MediaMarkt egy korábbi reprezentatív kutatása azt mutatja, hogy egy háztartási nagygép kiválasztásakor az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont. A boltokban már most is lehetnek olyan készülékek, amelyek két különböző címkével rendelkeznek.

Noha, ezt kötelezően csak idén november elsejétől kell feltüntetni a kereskedőknek, a gyártók már korábban is elláthatják készülékeiket az új címkékkel. A vízválasztó dátum 2021. március elseje – ekkortól ugyanis már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken. A gyártói és kereskedői weboldalakon is ugyanekkor történik majd a váltás.

Hűtők energiaosztály

Mosógépek energiaosztály