A hajhullás megelőzését segítő eszköz, mesterséges napfényt adó készülék, okos szövegkiemelő, interaktív robot társ, csak néhány azokból az innovációkból, amelyek a napokban nyíló Las Vegas-i CES 2020 kiállításon mutatkoznak be a Samsung jóvoltából.

Samsung okos kiemelő

A dél-koreai elektronikai nagyvállalat jó pár éve indította el a C-Lab programját, amely egyaránt támogatja a Samsung alkalmazottainak innovatív ötleteit egészen az önálló vállalkozás létrehozataláig(C-Lab Inside), illetve külső startupok ötleteit és fejlesztőit(C-Lab Outside).

A belső inkubáció eredményei

1. Szelfikamerával működtethető virtuális billentyűzet

A „SelfieType” egy olyan virtuális billentyűzet, amely az előlapi szelfikamerával működtethető. A mesterséges intelligencia alapú megoldás elemzi az előlapi kamera által érzékelt ujjmozdulatokat, és ezeket a QWERTY billentyűzethez konvertálja. A Selfie Type alkalmazásához nincs szükség külön hardverre, és sokféle mobil eszközzel kompatibilis, legyen az okostelefon, a tablet, vagy akár laptop.

2. Okos szövegkiemelő

A „Hyler” egy okos szövegkiemelő, amely az analóg szövegeket a papírról mobil eszközökre digitalizálja. A Hyler kiemelővel és applikációval a egyszerűen gyűjthetjük és rendezhetjük a szükséges információkat. Keresési módban a Hyler az alkalmazáshoz csatlakoztatott keresőmotorok és szótárak segítségével kínálja fel a megfelelő találatokat.

3. Komplex hajhulláscsökkentő otthoni rendszer

A „Becon egy olyan otthoni használatra szánt szolgáltatás, amely a fejbőr elemzésével segít a hajhullás csökkentésében. A rendszer egy gépi tanulású, algoritmus alapon működő diagnosztikai készülékből és a hozzá tartozó applikációból áll.

Az eszköz valós időben elemzi a fejbőrt tíz szempont szerint, mint például a szőrtüszők sűrűsége, az elhalt hámsejtek mennyisége, vagy éppen a fejbőr érzékenysége, annak hőmérséklete és páratartalma. Az elemzés után a rendszer a felhasználó számára optimális lehetőségeket kínál a hajproblémák megoldására. Az applikáció segítségével a kezelés eredményessége is nyomon követhető.

4. SunnySide: a mesterséges napfény

A „SunnySide” egy olyan ablak formájú világító eszköz, amely mesterséges napfényt állít elő. A rendszer az óráról órára változó napsütés teljes spektrumának a másolatával teszi lehetővé, hogy élvezhessük a napsütést. Az eszköz biztosítja a megfelelő D-vitamin bevitelt olyan helyeken is, ahol nincs vagy nem elegendő a napfény, hogy közben nem kell a bőr öregedése vagy a leégés miatt aggódnunk.

5. Ultraviola sugárzást érzékelő eszköz

Az „Ultra V” egy új típusú érzékelő, amely az ultraviola sugárzást és annak hatását figyeli. A szenzor rendkívül nagy szögben érzékeli a sugárzást, így könnyen illeszthető be a különféle viselhető okoseszközökbe. A rendszer segítségével könnyen ellenőrizhetők azok a jellemzők, amelyeket az UV sugarak befolyásolnak, legyen szó a bőrünk aktuális állapotáról, vagy a szervezetünk D-vitamin szintjéről.

A program indulása óta 40 belső projektből lett önálló vállalkozás. Ezek közül idén nyolc startup mutatja be legújabb termékeit. Közülük a Linkface “Dear” fülhallgatója biometrikus szenzorával csökkenti a gyermekeknél a halláskárosodás veszélyét.

A program legpiacképesebb projektjei rendszeresen bemutatkozhatnak a világ legnagyobb technológiai szakmai vásárának számító CES-en. Idén a C-Lab Inside projektekből ötöt mutatnak be, amelyek a mindennapi kényelmet és egészséges életmódot helyezik előtérbe.

Startupok a C-Lab Outside programból

Az idei CES-en első alkalommal jelennek meg a C-LabOutisde programban részt vevő startupok. A programba bekerülő startupok anyagi támogatást és üzleti segítséget kapnak, emellett lehetőségük nyílik a Samsunggal együtt megjelenni a CES-hez hasonló kiállításokon. A 2020-as eseményen négy startup innovációit mutatja be a C-Lab Outside.

1. Humanoid robot egyszemélyes háztartásokba

A Circulus „piBo”robotja(főképünkön) képes az egyszerű kommunikációra, valamint híreket és időjárási információkat nyújt és segít az internetes keresésekben. A piBo képes elemezni az érzelmi reakciókat, a különféle arckifejezéseket és a beszélgetések tartalmát, így ennek megfelelően lép kapcsolatba velünk, válaszol a kérdéseinkre, zenét ajánl, vagy táncpartnerként is felkérhető. A robot funkciói tovább bővíthetik a hozzá tartozó alkalmazások és tartalmak letöltésével.

2. Személyre szabott egészségügyi adatbázis

A „FITT” személyre szabott egészségügyi adatbázisa, testedzéssel kapcsolatos tesztek elvégzésén alapul. A FITT háromféle mérést képes elvégezni, kardiorespiratorikus, valamint testtartást és izomerőt elemző vizsgálatokat. Az elemzések után a rendszer személyre szabott edzéstervet kínál,figyelembe véve a felhasználók egészségi állapotát más azonos életkorú és nemű emberekhez képest.

A FITT képes megjósolni olyan különféle betegségek esetleges kialakulását, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák, a stroke, a szívroham, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. A rendszer a figyelmeztetésen túl olyan, személyre szabott testgyakorlatokat is javasol, amelyek csökkenthetik a megbetegedés kockázatát.

3. Szemmozgással irányítható eszközök

A Vtouch azonos nevű rendszere a szemmozgás és az ujjbegyek mozgásának computer vision és deep-learning technológiákkal támogatott elemzésével lehetővé teszi, hogy fizikai érintés nélkül irányítsuk az eszközeinket az okos autókban, okos otthonokban. A megoldásnak köszönhetően tiszta marad a kijelző, így véd az esetleges fertőzésektől is.

4. Csoportos video chat

A „Smoothy” csoportos video chat alkalmazás, amely egyszerre akár nyolc résztvevőt is befogad. Az alkalmazást az teszi különlegessé, hogy a videóbeszélgetés alapvetően néma módban indul, így bárhol, bármikor be lehet abba kapcsolódni. Az applikáció azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók Samsung AR Emojival vegyenek részt a beszélgetésben, amelyek valós időben utánozzák a különféle arckifejezéseket és érzelmeket, így a videóbeszélgetés még színesebb lehet.