A fúzióval létrejön a világ legnagyobb – 57 milliárd dolláros éves bevételű – IT nagykereskedője. Az egyesülést az idei második félévre időzítették.

IT disztribúció

A 7,2 milliárd dolláros tranzakcióval két, már eddig is a legnagyobb IT disztibútorok sorába tartozó cég egyesül. Ennek nyomán létrejön egy 22 ezer főt foglalkoztató, 150 ezer ügyféllel rendelkező gigavállalat, amelyben a tőzsdén jegyzett Synnex részvényeseinek 55 százalékos, míg a Tech Datát 2020. júniusában 5,4 milliárd dollárért megvásároló Apollo Global befektetőtársaságnak 45 százalékos részesedése lesz.

Az egyesült cég neve egyelőre titok

A Synnex-Tech Data fúzióval a világ legnagyobb – 57 milliárd dolláros éves bevételű – IT nagykereskedője jön létre, ami közel 10 milliárd dollárral haladja meg a nagy rivális kaliforniai Ingram Micro-ét. Utóbbi cég forgalma 2019-ben 47,2 milliárd dollár volt. Az egyesülő cégek az elmúlt 12 hónapban együttvéve 1,5 milliárd dolláros EBITDA-t értek el – olvasható a CRN médiaportálon.

Az összeolvadás várhatóan 2021. második felében zajlik le, ami az első közös év végére az optimalizációnak és a szinergiáknak köszönhetően mintegy 100 millió, a második év végére pedig 200 millió dolláros megtakarítást is hoz majd magával.

A floridai Tech Data globális jelenlétet mondhat magáénak, kiemelkedő európai piaci részesedéssel, a kaliforniai Synnex viszont főként Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában van jelen. A fúzió utáni közös cég nevét a mostani bejelentésben nem hozták nyilvánosságra.

Komplementer, erős termékportfólióval indulnak

A két vállalat termékportfoliója egyébként jól kiegészíti egymást, közös zászló alatt a technológia ipar leggyorsabban növekvő szegmenseiben lesznek kimondottan erősek, beleértve az 5G-t, a felhőt, az adatközpontokat, a biztonsági, a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódó és a peremhálózati megoldásokat.

A mostani tranzakció a Tech Data második kísérlete az IT disztribúciós ipar konszolidációjára, négy évvel azután, hogy a cég 2,6 milliárd dollárért felvásárolta az arizonai Avnet’s Technology Solutions-t. Két és fél évvel az Avnet ügylet lezárását követően a társaság kivonult a tőzsdéről, ahol 1986 óta volt jelen.

Mindeközben a Synnex tavaly decemberben önálló tőzsdei vállalatba szervezte ügyfélélmény megoldásokkal foglalkozó Concentrix üzletágát, amivel ismét tiszta IT nagykereskedői profilú céggé válhatott.