Cseh cégnek adta el eddigi fő üzletágát a Varinex. A magyar IT-cég a jövőben a hazai 3D nyomtatási piacon működik tovább.

Magyarországi felvásárlással erősíti régiós pozícióját a cseh CAD Studio s.r.o., amely a CAD-, CAM-, GIS(létesítménykezelés)- és BIM(építőipar) megoldásoknak már eddig is meghatározó közép-európai szállítója volt. Ezúttal a legnagyobb magyar Autodesk-partner, a VARINEX gépészeti tervezés üzletágát szerezte meg.

A felvásárlást egy újonnan létrehozott társaság, a Varinex-CAD Studio Kft. keretén belül hajtják végre. A cseh vállalat a megállapodás alapján a közös cég 100 százalékos tulajdonosává válik.

A Varinex most eladott üzletága az Autodesk technológiáira épülő CityScape megoldásaival a víziközmű-, távhő-, önkormányzati- és távközlési ágazatokban meghatározó szereplője a piacnak a térinformatikai és az e-közmű megoldásokban. Nagy ügyfelei közé tartozik a MÁV, valamint a Magyar Telekom.

A CAD Studio lesz az Autodesk legnagyobb régiós partnere

A két vállalat együttes éves forgalma 18,8 millió euró (6,2 milliárd forint). A lépés nyomán a Varinex ügyfelei a jövőben a CAD Studio teljes profiljához hozzáférhetnek, a már felsoroltakon kívül a termékadat-kezeléshez (PDM/PLM), valamint a média és ipariforma-tervezéshez is. Kihasználhatják az összes terméktámogatási eszközt, bővítményt és a CAD Studio szoftverfejlesztési kapacitását – írják a cégek közös közleményükben.

A CAD Studio, amely holland, amerikai, kínai és szlovén ügyfelekkel is rendelkezik, ezzel a lépéssel tovább erősíti pozícióját: a CAD Studio az Autodesk legjelentősebb partnerévé válik a régióban. Az együttvéve 120 fősre bővülő társaság 9 csehországi, szlovákiai és magyarországi telephelyen nyújt a jövőben szolgáltatásokat az ügyfeleknek. Ebből a Varinex-CAD Studio Magyarországon működik majd Voloncs György, a jelenlegi Varinex ügyvezető irányítása alatt.

A rendszerváltás hajnalán alakult Varinex Informatikai Zrt. a jövőben a magyarországi 3D nyomtatási piacra kíván fókuszálni, 3D nyomtatási üzletága az eredeti vállalat, a Varinex Zrt. keretében működik tovább.