A vártnál lassabban halad az eSIM bevezetése a világon, és erről javarészt a mobilszolgáltatók tehetnek. Jó hír ugyanakkor, hogy a 90 százalékuk tervezi, hogy legkésőbb 2025-ig elérhetővé teszi a technológiát a hálózatában.

Lassabb az eSim terjedése a világban

Nemrégiben globális online felmérést készített a témában a Mobile World Live. A mobilágazat szakmai szövetségének számító GSMA hírportálja mobilszolgáltatókat, konzumer és az ipari eszköz gyártókat monitorozott a virtuális SIM-kártyával kapcsolatban, a megkérdezettek több mint a fele európai székhelyű vállalat volt.

Az eSIM elsőként 2016-ban jelent meg a Samsung akkori okosórájában, majd egy évvel később az Apple építette be a technológiát a Watch Series 3-ba. Az 5G korszak eljövetele felgyorsítja az eSIM alkalmazását. Időközben az ipar is belépett az 5G korszakba, és amint a technológia még olcsóbb és szofisztikáltabb lesz újabb és újabb iparágak – beleértve az autóipart, a logisztikát, a közüzemi szolgáltatásokat, és a gyártást is – állnak majd készen az alkalmazására.

Az eszközgyártók négyötöde ítéli nagyon fontosnak a technológiát

Az eSIM elfogadottsága mind a szolgáltatók, mind az eszközgyártók körében egyre növekszik – az előbbiek 58,5% -a, utóbbiak 53,9% -a kezdte el használni az elmúlt két évben. A válaszadók több mint 60% -a vagy „nagyon fontosnak”, vagy „elég fontosnak” ítéli a technológiát. Az eszközgyártók körében ez a mutató megközelíti a 80 százalékot. A különbség a lelkesedés és az elfogadottság között azt sugallhatja, hogy látens, egyelőre nem teljesülő kereslet mutatkozik az eSIM iránt.

A felmérésbe bevont mobil operátorok 61 százaléka magát okolja azért, hogy visszafogja az eSIM piac növekedését. A felelősségüket ugyanakkor azzal próbálják csökkenteni, hogy a 90 százalékuk azt ígéri, legkésőbb 2025-re bevezeti a technológiát a hálózatába. Várakozásaik szerint addigra az okostelefonon bonyolódó forgalom 35 százaléka eSIM alapú lesz.

Ma még a konzumer eszközök viszik a prímet, de fontos lesznek az IoT-ipar számára is

A konzumer eszközök a legalkalmasabbak jelenleg az eSIM használatára. Az okostelefonok, okosórák hozzák ki a legtöbb előnyt a technológiából, az első termékkategóriára a válaszadók 38,3 százaléka, a másodikra 15,4 százaléka voksolt. Őket követik a járműipari felhasználási területek(14,0%) és az okosmérők(9,2%).

eSim fogadók

Az eSIM szolgáltatók kiemelik a technológia rugalmasságát, mint egyik legfontosabb előnyét, mivel megszünteti a hagyományos fizikai SIM-hez kapcsolódó kötődést. A válaszadók kiemelték még a technológia egyszerű felépítését(13,1%), a szolgáltatóváltás egyszerűségét (12,2%), az IoT-eszközök távirányíthatóságát (11,7%), valamint a technológia révén a kisebb és könnyebb eszközök megjelenését (11,5%).

Eltér a szolgáltatók és a gyártók nézete a technológia hátrányaival kapcsolatban. A legnagyobb problémának mindketten a rendelkezésre állás hiányát tekintik (32,8%), amelyet az eSIM modell megvalósításához szükséges idő (24,6%) és a költsége (20,4%) követ.

A megkérdezett operátorok számára azonban a költségek jelentik a legnagyobb gondot (27,8%), míg az eszközgyártókat leginkább a megvalósításhoz szükséges idő okozza (mindkettő 29,6%).

Bővülnek a hazai lehetőségek

Ami az eSIM magyarországi elterjedtségét illeti, nálunk jelenleg egyelőre csak a Magyar Telekom hálózatában működhetnek eSIM-mel a különféle készülékek. Szakértők szerint ennek az elsődleges oka, hogy ma még igen drágák az eSIM-es eszközök.

A témával kapcsolatban korábban megkerestük a Telenort és a Vodafone-t is, előbbi szolgáltató tervezi a bevezetést, de ennek behatárolható időpontját nem kívánták még nyilvánosságra hozni. Ennél konkrétabb választ kaptunk a Vodafone Magyarországtól, ahol várhatóan már a nyár elejétől elérhető lesz a szolgáltatás.

 

eSim kislexikon