Részletes lista készült el nemrégiben egy német logisztikai vállalat jóvoltából arról, hogy a világ mely városaiban érzik legjobban magukat az induló vállalkozások. Cikkünk ennek a technológiai startupokra vonatkozó fejezetét vizsgálja.

A 10 legjobb város startupoknak

Akár családi, tanulmányi, vagy karrierlehetőségek miatt, számtalan oka van annak, hogy földrajzi helyszínt váltunk, akár kontinenseken átívelően. A berlini székhelyű Movinga többféle szempontból vizsgálta a különféle motivációkat. A kutatás egyik része a kezdő technológiai vállalkozásoknak leginkább megfelelő városokat összesíti.

A kapott eredmény a listakészítő szándéka szerint nemcsak a legjobb városok rangsora a piaci szereplők számára, hanem egyben azt is jelzi, melyek azok a városok, amelyek sikeresen hajtották végre átállást az üzleti gondolkodás szempontjából és az innováció előmozdítása érdekében.

Az összeállításhoz 75 olyan várost választottak ki a világ minden tájáról, amelyek vállalkozó szellemük, üzleti lehetőségeik és gazdasági növekedésük miatt a kedveltek közé tartoznak.

A rangsort négy szempont határozta meg

A technológiai startupokra vonatkozó fejezet négy szempontot és mutatót vett figyelembe a rangsorolásnál. Az első pontszám tükrözi a városra jellemző digitális üzleti ökoszisztémát azáltal, hogy megvizsgálták az adott településen 2017, júniusa óta elindított ilyen profilú vállalkozások számát.

A második minősítő tétel az adott városban rendelkezésre álló technológiai munkaerőt veszi figyelembe. A mutatót a technológiával foglalkozó és a digitális vállalkozásoknál dolgozó emberek átlagos száma alapján összesítették. Ezen kívül tartalmazza a fejlesztők számára rendelkezésre álló jelenlegi állásajánlatok számát is.

A harmadik érték a kockázati tőke szerepét elemzi, vagyis azt, hogy az adott városban hány vállalat jutott helyben megfelelő kockázati tőkéhez.

A top tízben csupán két európai város van

Az utolsó oszlopban pedig az szerepel, hogy mi az ott megtelepedő technológiai startupok fő profilja, legyen az a mesterséges intelligencia(AI), vagy a gépi tanulás(ML), vagy épp az e-kereskedelem.

Ezek alapján a listát a Szilícium-völggyel lényegében összenőtt kaliforniai nagyváros San Francisco vezeti, szinte minden kategóriában a maximális 100 ponttal. Nem sokkal lemaradva tőle második helyen áll London. A brit fővárosba települő startupok zöme a mesterséges intelligenciával foglalkozik.

A dobogó harmadik fokára még egy amerikai nagyváros New York fért fel, ahol inkább a fintech cégek telepednek le. A toplista első tíz helyének valamelyikére London mellett csupán még egy európai város fért fel, és ez Berlin, ahol zömében ugyancsak az AI-ban üzletet látó kezdő vállalkozások találhatók.

A tízen túliak körében jelennek meg az első kelet-európai városok. Közülük a legelőkelőbb 35. helyen Moszkva áll, Varsó a 48. A magyar főváros, Budapest a harmadik harmadba fért bele, 52. a rangsorban, megelőzve az 54. helyen álló Prágát és a 61. helyezést elért Bukarestet.

A legjobb 10 város startupoknak