A fenntarthatóság lesz egyre inkább a fejlesztések meghatározó célja a fejlett Ipar 4.0 technológiákat használó termelőcégeknél. Ezek a társaságok szenzorokat és teljesítmény menedzsment eszközöket alkalmaznak, hogy több adatuk legyen, és jobban csökkenthessék karbonkibocsátásukat– állapítja meg egy friss kutatás.

Termelő cégek

A negyedik ipari forradalom egyben fenntarthatósági forradalmat is hoz a termelőcégek körében – emeli ki az energiagazdálkodással és automatizálással foglalkozó Schneider Electric, valamint bostoni a Massachusettes Institute of Technology (MIT) kéthavonta megjelenő lapja, az MIT TechnologyReview közös elemzése.

A kutatás megállapítja, hogy a vezető gyártók a fenntarthatóságot már sokkal inkább a fejlesztéseik kiemelt céljának tartják, nem csupán az eszközmenedzsment melléktermékének.

Jönnek a termékspecifikus fenntarthatósági megoldások

A nagy termelővállalatok ma már azért is korszerűsítik a folyamataikat, hogy lehetővé tegyék a szén-dioxid-mentesítést. Ezt a berendezések működésének javításával, a hulladék csökkentésével és a kevesebb szén-dioxid-kibocsátással beszerezhető alapanyagokból készült termékek előállításával érik el.

Az elemzés szerint a gyártók az adatelemzés és a digitálisan összekapcsolt ellátási láncok révén még nagyobb átláthatóságra törekszenek. Az Ipar 4.0 elveit alkalmazva a termelőcégek érzékelőket és teljesítménymenedzsment-eszközöket használnak a szén-dioxid-kibocsátás és fenntarthatóság szempontjából releváns adatok mennyiségének növelésére, valamint áramlásuk felgyorsítására, ami a vállalat teljes működését érinti.

A technológiát arra is használják, hogy hatékonyabb előrejelző folyamatokat alakítsanak ki, azokat pedig egyszerűbbé és modulárisabbá szervezzék át.

Ez lehetővé teszi a gyártók számára a pontosabb kalibrálást az összeszerelő-sorok, a folyamatok és az anyagbevitel során, ami pontosabb előrejelzést és testreszabott gyártást tesz lehetővé.

A vállalatok ma már az új fenntarthatósági termelési modellek esetében is használhatnak virtuális megoldásokat azok virtuális valóságban való tesztelésére, mielőtt azokat a szén-dioxid-intenzív „fizikai” valóságban bevezetnék. Ezáltal csökkenthető a gyártástervezési folyamatokra szánt energia is.

Tudatosan tervezett körforgásos gazdaság

A nagyobb termelőcégek ma már újragondolják a gyártási folyamatokat a „körforgásos gazdaság” megvalósítása érdekében is. Ez gyakran magában foglalja az anyaggazdálkodás hosszú távú üzleti tervét és a „fenntarthatósági tervezés” gyártási elveit is.

„A kutatás szerint a gyártóipar a véletlenszerű fenntarthatósági eredményekről egyre inkább átáll a tudatos fenntarthatósági törekvésekre. Utóbbi többé már nem szerencsés véletlen. Ennek ellenére a szén-dioxid-mentesítésre rendelkezésre álló idő gyorsan fogy. A gyártóknak az adatok és a digitális technológiák optimális felhasználásával fel kell gyorsítaniuk erőfeszítéseiket, ha az iparág jelentős mértékben hozzá kíván járulni a nemzetközi éghajlatvédelmi célok eléréséhez” – hangsúlyozta az elemzés kapcsán Frédéric Godemel, a Schneider Electric energiarendszerekért és szolgáltatásokért felelős ügyvezető alelnöke.