A hazai szolgáltatók közül elsőként a Vodafone vezetett be olyan díjcsomagot, ahol a megmaradt mobil adatkeretet tovább viheti az ügyfél. A világ számos táján már évek óta van erre mód, Európa nem egészen ilyen.

Mobiladat keret

Néhány hónapja épp a digitrend-i vetette fel a témát, hogy miért nem tudjuk itthon is továbbgörgetni a már kifizetett, de fel nem használt mobiladatainkat. Léteznek ugyan a problémát látszólag megoldó korlátlan csomagok, de ezek ma még az átlagfelhasználónak drágák.

Versenyelőnyt is jelenthet adott piacokon

Mindeközben, a világ más részein(USA, Afrika, Ázsia, Ausztrália) már három éve nemcsak napirenden van a téma, hanem már gyakorlattá vált. Sőt, aki csak teheti versenyelőnyének a növelésére is beveti.

Európában az elmúlt két és fél évben kapott nagyobb figyelmet a data rollover, de azt egyelőre egyedül csak az Egyesült Királyságban és Írországban kezdték el alkalmazni. Az ott működő operátorok, hasonlóan az amerikaiakhoz szinte presztízskérdést csinálnak belőle, hogy nekik is legyen ilyen az ajánlatok között.

A Vodafone UK 2016 decemberében vezette be „Pay as you go” előfizetői kör számára a data rollovert. Az adatkeret fel nem használt része a következő hónapra vihető át. A cég jóvoltából Írországban is él a fel nem használt adatok „áthordozhatósága”.

A témát körbejártuk akkoriban a hazai operátoroknál is. Ahányan vannak annyiféle választ kaptunk. Volt, ahol azért nem tartották időszerűnek, mert az informatikai rendszer még nem igazán állt készen a befogadásra, volt ahol a célcsoport meghatározása bizonyult nehéz feladatnak.

Nagyjából a legfőbb érv, az volt, hogy nem látják az ilyen irányú ügyféligény látványos megjelenését. Átgörhethetőség híján inkább arra készültek fel, hogy mi legyen, ha kevésnek bizonyul az előfizetett havi adatmennyiség.

Egyelőre a feltöltőkártyás ügyfeleknek szól az ajánlat

Egészen mostanáig, amikor is megjelent a Vodafone a megújított Tuti Net feltöltőkártyás adatcsomag megújulásáról szóló hírrel. A Tuti+Net néven megjelent legújabb ajánlat ugyanis már tartalmazza a megmaradt adatkeret továbbvitelét.

A Tuti+Net1GB, vagy a Tuti+Net5GBtarifák a megrendeléstől számított 30 napig érvényes 1 illetve 5 gigabájt adatforgalmat kínálnak. Ahhoz, hogy a fel nem használt mennyiség továbbvihető legyen, mielőtt még lejár a 30 nap újra kell azt rendelni.

A megmaradt adatmennyiség nem vész el, hanem hozzáadódik az újonnan rendelt mennyiséghez. Egészen a megrendelt adatkeret háromszorosáig, azaz 3, vagy 15 gigabájtig lehetséges a továbbgörgetett adat felhalmozása. Ami az adattarifákat illeti, a Tuti+ Nettel 1 gigabájt megújuló adat ára maradt 1245 forint, az 5 gigabájté pedig 3559 forint.

A Magyar Telekomnál is van még olyan adatcsomag, amiben nem veszik el a már kifizetett adat. Az ugyancsak feltöltőkártyásoknak szóló Maraton család ajánlat, azonban nem tartozik a klasszikus továbbvihető kategóriába.

A 2016 novembere óta létező tarifacsalád egyes díjcsomagjaiban ugyanis a fel nem használt adat nem görgethető tovább. Az ügyfél azonban addig használhatja fel, ameddig az el nem fogy, illetve ameddig aktív a SIM kártyája.

Az előfizető megveszi a neki tetsző Maraton csomagot, aminél aztán mindegy, hogy 2, vagy 200 nap alatt merül ki a keret. Nincs ismétlődő költség, egyszer kell megvásárolni, ha elfogyott, vehet újabb csomagot.

Frissítjük cikkünket (2019.március 6. 13.30)

Korábbi megkeresésünkre most kaptuk meg a választ a Telenortól. A szolgáltató megújuló mobilnet-csomagjainak és kiegészítő adatjegyeinek az esetében is van lehetőség a megmaradt adatkeret továbbvitelére. Ha az ügyfél a ciklusforduló előtt vásárol egy újabb, az eredetitől eltérő nagyságú, 30 napig érvényes megújuló adatjegyet, akkor a két szolgáltatás adattartalma összeadódik, és az érvényességi idő is meghosszabbodik.

A meglévő feltöltőkártyás adatkeret pedig egyszeri, 1 vagy 7 napig érvényes adatjegyek vásárlásával is bővíthető. Ezek bármennyiszer, akár egy napon belül többször is megrendelhetők a ciklusforduló előtt, és esetükben is a hosszabb érvényességi idő lesz érvényes – áll a szolgáltató lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásában.