A megszokott mobiltelefon, mobilnet mellett a jövőben a hazai gép-gép közötti kommunikáció piacát is rendszeresen monitorozza a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH). Megújult a három éve szüneteltetett mobilpiaci jelentés.

NMHH jelentés

A piaci jelentés korábban az operátorok önkéntes adatszolgáltatásán alapult, a szakhatóság mostantól viszont kötelezővé tette ezt az érintett piaci szereplők számára. A három saját hálózatos szolgáltató mellett további kilenc olyan szolgáltatót i bevont az adatösszesítésbe, amely a szolgáltatást a saját hálózatos szolgáltatóval kötött szerződés alapján nyújtja. A jelentést félévente frissíti a hatóság.

Folyamatosan zsugorodik a feltöltőkártyás piac

A mostani összegzés megállapítja, hogy a mobiltelefon-szolgáltatást igénybe vevők 11 milliós száma érdemben nem változott 2015 és 2018 év vége között, és az indított hívásforgalom is csak kis mértékben – 11,9 százalékkal – bővült.

A feltöltőkártyás előfizetések piaci szerepe egyre kisebb: míg az időszak elején még az előfizetések 43 százaléka tartozott ehhez az előfizetési típushoz, addig az időszak végére az arányuk 36 százalékra csökkent.

A feltöltőkártyás szegmens forgalomból való részesedése még ennél is jóval kisebb, 5 százalék körüli. Ennek a hátterében az áll, hogy a feltöltőkártyás felhasználók jóval kisebb forgalmat bonyolítanak, mint a havidíjas előfizetők. Az egy előfizetésre jutó átlagos havi forgalmakban meglévő különbség tízszeres a két előfizetési típus között.

Internetforgalom alakulása

A mobilinternet-szolgáltatás piaca viszont jelentősen bővült, ami döntően az okostelefonok terjedésének köszönhető. Az internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma 37 százalékkal nőtt 2015 és 2018 év vége között, a felhasználók által bonyolított adatforgalom pedig ugyanebben az időszakban több mint négyszeresére ugrott.

A piac okostelefonos szegmensébe tartozó kártyák száma 2015 és 2018 év vége között 40 százalékkal nőtt, meghaladva a 6 milliót, ami mára az összes mobilinternet-kártya több mint 90 százalékát jelenti. A piac nagyképernyős szegmensébe – ahol az előfizetők a mobilinternet-szolgáltatást jellemzően számítógépen, vagy táblagépen keresztül veszik igénybe – a három év alatt stabilan mintegy félmillió SIM-kártya tartozott.

A nagyképernyős szegmensben az egy SIM-kártyára jutó havi internetforgalom 2018 végén 19,37 gigabájt volt, az okostelefonos szegmens felhasználói viszont csupán nyolcadannyi, 2,41 gigabájt forgalmat bonyolítottak havonta. A forgalmi különbségek miatt a nagyképernyős szegmens részesedése a teljes adatforgalomból még az időszak végén is 37 százalék körül alakult.

A hanghívásokat a 3G, az adatot a 4G hálózatok kezelik

A belföldön indított hívások négyötödét a 3G hálózatokon keresztül továbbítják az operátorok, kisebb részét 2G, illetve 4G hálózatokon. Az adatforgalom lebonyolításában a 4G hálózatok szerepe az időszak végére dominánssá vált. Míg 2015 végén a mobilinternet-forgalomnak még csak kevéssel több, mint a fele zajlott 4G hálózaton, 2018 végére a 4G hálózatok adatforgalomból való részesedése 90 százalék fölé nőtt.

Az uniós roamingdíj felárak időközbeni megszüntetésének köszönhetően mind a külföldön használt SIM-kártyák száma, mind a rajtuk lebonyolított hívás- és adatforgalom növekedési üteme jelentősen megugrott a korábbi évekhez képest. Különösen látványos, hogy a 2017 harmadik negyedéve utáni időszakban a külföldön adatforgalmat bonyolító kártyák száma hozzávetőleg duplájára, a forgalom pedig négyszeresére nőtt.

Szoros a verseny a második helyért

A hívásforgalmat, illetve az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma alapján mért piaci részesedések nem változtak érdemben az elmúlt három évben. A Magyar Telekom 45 százalék körüli részesedéssel mind a mobiltelefon-, mind a mobilinternet-szolgáltatás piacán vezet.

A többi saját hálózattal rendelkező piaci szereplő lényegében osztozik a második helyen, a Telenor és a Vodafone részesedése minimálisan tér csak el egymástól. A saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együtt sem érték el az egy százalékot.

Az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó – SIM-kártyák száma évi 10-15 százalék körüli növekedéssel az időszak végére 1 millió darab fölé gyarapodott.