A közép-kelet-európai régió szintjén idén is többet költenek a cégek és a lakosság informatikára és távközlésre(ICT), a növekedés üteme azonban elmarad az egy évvel korábbitól. Tavaly 4,0 idén már csak 3,1 százalékos lesz a költési többlet.

Régiós ICT piac

A visszafogottabb növekedést az elemzést készítő IDC a gazdasági lassulás hatásával magyarázza, ami mind az üzleti, mint a lakossági szektort érinti majd.

A régiós költés megközelíti a 140 milliárd dollárt

Az amerikai piackutató szerint a régióban a teljes ICT piac értéke – beleértve a távközlési és üzleti szolgáltatásokat is – 2019-ben 136,66 milliárd dollár volt, a 2023-ig szóló előrejelzés szerint pedig átlagosan évi 2,9 százalékkal bővülhet.

Az elemzők szerint Közép-Kelet-Európában a költség és a hatékonyság a legfőbb üzleti prioritás. A cégek nagyon körültekintően figyelnek arra, hol lehet némi megszorítást alkalmazni a kiadásokban, az új technológiák pedig csak terhet jelentenek az IT büdzsére, vagy hoznak is konkrét költségcsökkentési hasznot is.

Az üzleti szektorban a legtöbbet a gyáripar, a pénzintézetek és a távközlési szektor fordít ICT kiadásokra, ami tavaly együttesen elérte a teljes piac 48 százalékát. A távközlésre 2020-ban is bizton építhet az infokom biznisz, az ágazat költése akár 6,3 százalékkal is meghaladhatja a tavalyit.

A távközlési szolgáltatások viszik a prímet

A digitalizáció korában a távközlési szolgáltatók igyekeznek új bevételi forrásokat felkutatni, amivel kompenzálhatják a hagyományos szolgáltatásaik hanyatló trendjét. Ilyen új elem lehet a felhőszolgáltatókkal kialakuló partnerség. A telefontársaságok olyan területekre összpontosítanak manapság, mint a digitális szolgáltatások, az okosotthonok, vagy az olyan szolgáltatások, amelyek más ágazatok digitális átállását segítik.

Ami a piac technológiai megosztását illeti, tavaly a legnagyobb egyedi tételt a távközlési szolgáltatások jelentették, részesedésük elérte a 41 százalékot. Ezt követték a hardvereladások(34%) és az informatikai szolgáltatások(13%). A szoftver csak ezután következik 8 százalékkal.

Földrajzilag vizsgálva a területet a legnagyobb ICT felvevőpiac a régióban Oroszország, 47 milliárd dollárral, őt követi Lengyelország 20,4 milliárddal, illetve a velünk nagyjából azonos méretű Csehország 10,9 milliárddal. Magyarországon tavaly 6,7 milliárd dollárnak megfelelő összeget költöttek ICT termékekre és szolgáltatásokra.