A januárban indult első budapesti kurzusa és az áprilisra tervezett újabb fizetős tanfolyama között ingyenes tematikus workshop sorozatot szervez a Wild Code School programozó iskola. A szervezők célja, hogy lebontsák a programozó szakmáról nálunk is élő sztereotípiákat.

Ingyenes programozói workshop

Öt hónapos intenzív angol nyelvű webfejlesztő képzést indított januártól Budapesten a Wild Code School nemzetközi programozó iskola. Ezt tavaly novemberben a budapesti campus indulása kapcsán jelentették be, amiről itt írtunk részletesen.

Nem kellenek hozzá programozási előismeretek

Programozást már ezerféle módon és helyen lehet tanulni – a Wild Code School viszont az első angol nyelvű, munka melletti képzést nyújtó iskola. A képzés során a tényleges szakmai tudás megszerzése mellett a személyes képességek fejlesztésére is időt szánnak.

A programozó iskola most azt közölte, hogy áprilisban indítja következő képzését, addig pedig ingyenes tematikus workshop sorozattal és hasznos kapcsolatépítési lehetőségekkel várja az érdeklődőket.

Más programozó iskolákkal ellentétben itt mindegyik esemény témája és nehézségi szintje is más, azaz többször is érdemes eljönni az eseményre. Mindig új feladatokon dolgozva a HTML, a CSS és a Javascript alapoktól a résztvevők egy haladóbb szintre juthatnak el, miközben Javascript alapú egyéb technológiákat is megismernek mint a React.js és a Node.js.

A szervezők a Wild Workshop rendezvénysorozattal szeretnék lebontani a programozókkal kapcsolatos téves képzettársításokat, és megmutatni, hogy a kódolás nem egy misztikus dolog. A szerdai eseményeken mindenkit várnak, akinek akár csak egyszer is átfutott a fején, hogy webfejlesztő lesz, szívesen megismerkedne a végzett hallgatókkal és az iskola mentoraival. Nem kell más, csupán egy laptop, még programozási előismeretek sem szükségesek hozzá.

Az első alkalom február 12-én lesz, abszolút kezdőknek, ahol a HTML, CSS és Javascript alapjai lesznek terítéken. Két héttel később pedig a React.js lesz a téma. Ezt a kódolási környezetet használja például a Facebook, Instagram vagy a Netflix.

Egy kis bootcamp történelem

Az iskola legfrissebb szakági elemzéséből kiderül, hogy a junior programozók legnagyobb felvevő piaca jelenleg Franciaország, de egy kezdő Berlinben keresheti a legtöbbet. Az iskola 2014-es nyitása óta valamivel több, mint 2000 diák végzett az öthónapos képzésen, akik közül 90 százalék talált 2-3 hónapon belül állást.

Az első bootcampek 2013-ban indultak Észak-Amerikában, ahol a hallgatók száma 1-2 év múlva még alig haladta meg a 2 ezer főt. Négy évvel később már 95 bejegyzett gyakorlatorientált képzés, úgynevezett coding bootcamp működött, s már csaknem 18 ezren vettek részt az átlagosan 3 hónapig tartó kurzusokon. A coding bootcamp műfaja Magyarországon 3-4 éve létezik.

Az itteni hallgatók alapvetően a munkaerőpiacon már tapasztalatot szerzett, általában a 21-45 év közötti korosztályból kerülnek ki, s többségük semmilyen szoftverfejlesztői előképzettséggel nem rendelkezik.

Budapest egyelőre sereghajtó a kezdő fizetések terén

A Wild Code School adatai szerint a legtöbbet, évi 43,000 eurót Berlinben, majd cca évi 40,000-et Londonban és Párizsban kereshetik a kezdő programozók. Ezután következik Brüsszel és Dublin évi 35 ezer euróval, majd a középmezőny, Milánó, Madrid, Barcelona és Bukarest 25-25 illetve 20 ezer euróval.

Budapest egyelőre a lista végén áll évi 19,000 eurós induló fizetésekkel, s csak Lisszabont előzi meg, ahol egy junior programozó évi 17 ezer eurót kereshet. A kezdő programozók legnagyobb felvevő piaca a Wild Code School esetében Franciaország és Németország. A frissen végzettek általában nagyobb céget keresnek, olyat, ahol tovább tudják fejleszteni és erősíteni a megszerzett tudást, de a kevésbé kezdők sokszor szabadúszóként folytatják.

„A jövőben az ipar különböző területein, sőt, a politikában is még nagyobb szerep jut majd a szoftvereknek, a közeljövőben tehát biztosan nem lesz túlkínálat programozókból.” – mondja Szittya Márton, a Wild Code School Budapest üzletfejlesztésért felelős menedzsere. A mai világban folyamatosan készen kell állnunk arra, hogy átképezzük magunkat. Így az a legfontosabb, hogy a diákjainkat elsősorban tanulni tanítsuk meg” – teszi hozzá.