A Schneider Electric Plovdivban működő okosgyára a gyakorlatban mutatja be a vállalat által fejlesztett ipar 4.0 megoldásokat. A bolgár üzemet nemrég virtuális túrán mutatta be a francia cég.

SE plovdivi okosgyára

Az energiagazdálkodási és automatizálási rendszerek digitális átalakításában meghatározó piaci szereplőnek számító cég plovdivi okosgyára a vállalat egyik legnagyobb létesítménye Európában. A létesítményben a technológiai megoldások nemcsak a bennfentesek számára elérhetők.

Az „okosságot” a cég IoT platformja biztosítja

Az ottani innovációs bemutatóközpont egyben tudásmegosztó központként is üzemel, ahol a gyakorlatban tapasztalhatják meg a látogatók milyen előnyökkel járnak az ipari termelés során a vállalat által fejlesztett digitális megoldások, hogyan javítja a digitalizáció a hatékonyságot és a fenntarthatóságot – emelte ki Peter Hermann, a Schneider Electric délkelet-európai régiójának elnöke.

A magas szinten automatizált gyár, az intelligens épület- és energiafelügyeleti rendszerek, valamint a kiterjesztett valóság(AR) alkalmazással is támogatott hatékony üzemeltetés alapján nyerte el a „smart”(okos) minősítést.

Az okosgyárhoz a hátteret az anyacég IoT-alapú platformja, az EcoStruxure biztosítja, amelynek különböző elemei lehetővé teszik, hogy egyedi igényeknek megfelelő architektúrát alakítsanak ki az egyes üzemekben. Az okosgyárban 12 ezer négyzetméteren, évente 42 millió megszakítót gyártanak.

Papírmentesített működés

A plovdivi létesítményben alkalmazott megoldások – hálózatba kapcsolt eszközökből érkező információk valós idejű feldolgozása, távoli hozzáférés a rendszerekhez és adataikhoz, kiterjesztett valóság stb. – nem csak a termelékenységet és a hatékony működést támogatják, de az alkalmazottak számára is több órányi munkát spórolnak meg, és papírmentessé teszik a teljes működési folyamatot.

A Schneider Electric a plovdivi okosgyár, illetve az innovációs bemutatóközpont üzemeltetésével tovább növelte a régióban található létesítmények sorát. Közéjük tartozik a romániai szolgáltató központ, a szerbiai Smart Grid kompetenciaközpont, valamint a szigetszentmiklósi logisztikai központ.

A vállalat zalaegerszegi gyáraiban az elmúlt években jelentős összegű fejlesztések valósultak meg, ugyancsak az energiahatékony működésre és az automatizációra fókuszálva. Az MG Zala gyárban közel 7 ezer négyzetméteren folyik a termelés, az üzemben mintegy 460-an dolgoznak, a helyi beszállítóikon keresztül pedig további, nagyjából 700 embernek adnak munkát.

A ZEG gyárban 5800 négyzetméteren termelnek, és egy 2100 négyzetméteres raktárat is használnak. A jelenleg 220 főt foglalkoztató üzemben az elmúlt tíz évben összesen mintegy egymilliárd forint értékű, az MG Zala gyárban pedig mintegy 9 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.