Csúcstechnológiás vízkultúrás megoldást fejlesztett ki egy cseh startup, amellyel a városi kertészetek az időjárási viszonyoktól függetlenül, egész évben termelhetnek zöldséget.

Digitalizált beltéri zöldségtermesztés

A növények olyan konténerekben – függőlegesen elrendezett, termőtalaj helyett tápoldatot tartalmazó tálcákban – fejlődnek, amelyekben az „időjárási” körülmények teljes körűen szabályozhatók.

A prágai GreenTech az ötlethez felhasználta a Siemens fejlesztéseit. A konténerek vezérlőrendszerét a SIMATIC S7-1200 sorozatú vezérlőkből és a Unified vizualizációs megoldásból, valamint PSU6200-as tápegységekből alakították ki.

A megoldás folyamatosan monitorozza a hőmérsékletet, a levegő nedvességtartalmát. Szabályozza a tápfolyadék mennyiségét, beállítja a napfényt helyettesítő digitálisan vezérelhető LED lámpák színspektrumát. A szükséges értékek minden állványra külön is beállíthatók a konténerekben.

A megoldással a városi kertészetek egész évben és vegyszerek használata nélkül láthatják el a fogyasztókat a zöldségekkel. A digitalizált belső klíma a növekedés minden szakaszában ideális körülményeket teremt a növények fejlődéséhez.

A GreenTech fejlesztése a fenntarthatóság szempontjából is iránymutató, mivel a mezőgazdaság hagyományos módszereihez képest akár 95 százalékkal is csökkenti a vízfelhasználást.

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a jelenlegi mennyiségénél 70 százalékkal több élelmiszert kell termelnünk ahhoz, hogy mindenkinek jusson. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar elkerülhetetlen átalakítását a dolgok internetére(IoT) kapcsolt, konténeres kertészetek helyben hozzáférhető, megoldással segíthetik, akár olyan extrém időjárási környezetben is.

Korábbi megoldások

A téma már jó ideje foglalkoztatja a szakembereket. Két éve az LG rukkolt elő a konyhai növénytermesztő készülékével, ami leginkább egy átlátszó ajtajú hűtőszekrényre hajaz.

Otthon kert

A beépíthető, a mai kor követelményeinek megfelelő világítás- és hőmérséklet-szabályozási technológiát, valamint öntözőrendszert használó berendezéssel zöldségeket, friss fűszernövényeket termeszthetünk, évszaktól függetlenül. A rendszer egyszerre akár 24 kombinált vetőmagcsomagot is képes kezelni.

Az automatizált növény-nevelde egyik meghatározó eleme az LG speciális, – nem keringetésen alapuló – vízellátási technológiája, amely az egyes vetőmagcsomagokhoz, illetve a fejlődő növényekhez a pontosan szükséges vízmennyiséget juttatja el.

Itthon is van már példa beltéri zöldségtermesztésre. Tavaly májusban a Tungsram budapesti telephelyén megépült a régió első, kereskedelmi méretű vertikális farmja, ahol szabályozott klimatikus körülmények között, egyedileg állítható zárt rendszerű automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális fényreceptek alkalmazásával végezhetők különféle növénytermesztési kísérletek.

Kert

A hidropóniás rendszerben mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek kizárólag LED-es, mesterséges megvilágítással, napszaktól vagy időjárástól függetlenül. A területet két kisebb méretű klímakamra egészíti ki, ahol kutatási tevékenység is zajlik.