A napokban nyíló Las Vegas-i elektronikai szakvásáron mutatják be azt a növénytermesztő készüléket, amit kimondottan beltéri működtetésre terveztek.

Kertészkedj a nappaliban

A nevadai kaszinóvárosban évről-évre január elején megrendezett CES egyik figyelemreméltó idei újdonsága lesz ez a beltéri növénytermesztő berendezés. A városi, mi több a szó szerint veendő otthoni kertészkedésnek hódolókat megcélzó készülék beépíthető, álló hasáb alakú, a mai kor követelményeinek megfelelő világítás- és hőmérséklet-szabályozási technológiát, valamint öntözőrendszert használ.

Az új berendezéssel ízletes zöldségeket, friss fűszernövényeket termeszthetünk, évszaktól függetlenül. Modulrendszerű felépítésének köszönhetően ugyanis a berendezés ideális szabadtéri termesztési feltételeket teremt a belső terekben, például a napszaknak megfelelő hőmérséklet beállításával.

Applikáció is segíti a termesztést

A ledes világítás, a levegőkeringetés és a nedvszívó anyagokra épülő vízgazdálkodási rendszer révén a magvakból gyorsan kibújnak a növények, amelyeket aztán az otthoni ételek készítéséhez használhatunk fel. A rendszer egyszerre akár 24 kombinált vetőmagcsomagot is képes kezelni.

Az újszerű berendezés fejlesztője az LG Electronics, amely már jó néhány 2020-as újdonságáról lebbentette fel a fátylat.(Legutóbb az új okoskonyhai megoldásaikról írtunk.)

Az automatizált növénynevelde egyik meghatározó eleme az LG speciális, – nem keringetésen alapuló – vízellátási technológiája, amely az egyes vetőmagcsomagokhoz, illetve a fejlődő növényekhez a pontosan szükséges vízmennyiséget juttatja el.

A technológia alkalmazásával elkerülhető mind az algásodás, mind a nemkívánatos szagok kialakulása. Applikáció segítségével követhetjük a növények fejlődését, amely hasznos termesztési tanácsokkal is ellát minket. A kombinált vetőmagcsomagok tőzeget és műtrágyát is tartalmaznak, így azok azonnal elültethetők. A készülék idei piacra viteléhez 20 különböző vetőmag áll rendelkezésre, köztük számos salátaféle, cikória és bazsalikom.