Az előttünk álló években szédületes tempóval növekszik az okos háztartási berendezések piaca. A legtöbb globális előrejelzés 23-30 százalék közé teszi az éves bővülés mértékét. Ennek a dupláját is elérheti azonban ezen belül a mesterséges intelligencia(AI) alapú konyhai eszközök iránti kereslet emelkedése.

Mesterséges intelligencia a konyhában

Az AI-kompatibilis konyhai készülékek globális piaca 2024-ig várhatóan több mint 600 millió dollár bevételt ér el, ami a teljes okos konyha 30 milliárd dollárt közelítő értékének ugyan csupán a töredéke, de a növekedési üteme közel 50 százalékos lesz – olvasható a marketresearch.com-on.

A gyártók szívesen költenek az AI-technológiára

A vezető gyártók, köztük a Samsung, az LG, vagy a Kitchen Aid, a következő időszakban jelentős összegeket fektetnek AI-kompatibilis okos készülékekbe: intelligens hűtőszekrényeket, sütőket és mosogatógépeket fejlesztenek.

Az okos otthoni eszközök népszerűségének a növekedése, valamint az AI-asszisztensek, így például az Alexa, a Siri és az Ok Google használata a konyhai berendezések elindításához, vagy leállításához tovább fokozzák a piac átalakulását.

Az AI-kompatibilis konyhai eszközök globális piacát már olyan technológiai fejlesztések hajtják, mint a hangvezérlés és a mesterséges intelligencia, így az intelligens asszisztensek a hálózatba kötött háztartások vezérlőközpontjává válnak.

A fiatalabb generáció pedig az otthonaiban már arra törekszik, hogy minél több új technológiát alkalmazzon. Lehet az egy sütő előmelegítése Alexa segítségével, vagy a mobiltelefonról indítható mosogatógép.

Okos eszközök dömpingje a januári Las Vegas-i show-n

Hamarosan nyit a szórakoztató és háztartási elektronikai piac meghatározó vására a CES Las Vegas-, ban, ahol az előzetes információk szerint a konyhai nagyágyúk is számos újdonsággal jelentkeznek.

Az LG már fel is fedte mire számíthatnak tőle a konyhájukat jövőre okosítani kívánók. A dél-koreai gyártó új, a hűtőgépeinél már megszokott InstaView technológiára és a ThinQ okosotthon-platformra épülő sütőket mutat be. a készülékek Google Asszisztens- vagy Amazon Alexa-kompatibilis okoshangszórókkal összekötve ütői a lakás bármely helyiségéből irányíthatóak és ellenőrizhetőek.

A készülékek a fritőzt helyettesítő forrólevegős sütési funkcióval (Air Fry), mesterségesintelligencia-alapú vevőszolgálati megoldásokkal és az okos platformokhoz való hozzáféréssel inspirálják kreatív ételkészítésre a felhasználókat.

A sütők sütőtér kapacitása elérheti a 180 literes méretet is. Az új Air Fry sütési funkciónak köszönhetően pedig többé nincs szükség arra, hogy a konyhában egy külön forró levegős fritőz is foglalja a helyet, ráadásul ebben a modern eszközben a hagyományos olajban sütési módokhoz képest jóval kevesebb zsiradék felhasználásával készíthetők egészségesebb ételek.

A prémium kategóriás LG hűtőkből már jól ismert InstaView technológia révén kényelmesen lehet ellenőrizni a sütőben készülő ételeket: elegendő kétszer rákoppintani az üvegajtóra ahhoz, hogy aktiváljuk a sütő belső világítását. Így az is elkerülhető, hogy — jelentős hőveszteséget előidézve és így lassítva az ételkészítés folyamatát —nyitogatni kelljen a sütő ajtaját.

A háziasszonyok rémálmára, a sütőre égett szennyeződések eltávolítására is van válasza a fejlesztőknek. Az öntisztító üzemmóddal a sütő kényelmesen, vegyszerek használata nélkül tisztán tartható: a kisebb szennyeződéseket a gőz erejével az EasyClean funkció távolítja el mindössze 10 perc alatt, míg a SelfClean funkció magas hőmérséklet alkalmazásával tünteti el a sütő belső felületére rakódott makacs szennyeződéseket.

Az új sütőkből az okos funkciók sem maradhattak ki: az LG ThinQ applikációja révén a felhasználók számtalan professzionális recepthez férhetnek hozzá például a SideChef, az Innit vagy a Tovala kínálatából. Az ételkészítési folyamatot lépésről-lépésre leíró instrukciók átküldhetők az okostelefonról a sütőre, amely automatikusan kiválasztja a megfelelő sütési módot és hőmérsékletet.

Az új készülékek támogatják az LG mesterséges intelligencia alapú vevőszolgálati megoldását, ProactiveCustomerCare-t is. Ennek révén a készülék időben figyelmezteti a felhasználót a várható problémákra és személyre szabott terméktámogatást kínál.

Összetett mozgatórugók az okosodó konyhai eszközök piacán

A fentiekben részletezett készülék modell jól példázza az elemzők által vizionált jövőbeni trendeket. Az intelligens otthon iránti keresletet globálisan mozgató fő tényezők közé tartozik mindenekelőtt az internet további gyors terjedése, a mobil eszközök növekvő kínálata. Ide sorolható még a vezeték nélküli kommunikáció fejlődése, a felhőalapú szolgáltatások megjelenése, az alacsony energiaigényű, nagy teljesítményű technológiák iránti nagyobb igény, és általában az IoT(dolgok internete) technológiák megjelenése.

Okos konyhai eszközök piaca

A konyhát a jövő embere az otthon központjának tekinti, amelynek a vezérlő egysége az intelligens hangszóró technológia is gyorsan fejlődik, újabb specifikációkkal és innovációkkal kiegészülve. Az intelligens készülékek nagy szerepet játszanak a háztartások energiahatékonyságának a javításában is.

A csatlakoztatott készülékekkel és érzékelőkkel felszerelt intelligens otthonok képesek egymással kommunikálni , és távolról is vezérelhetők, vagy felügyelhetők. A kutatások azt vélelmezik, hogy a hálózatba kapcsolat otthoni technológiák a jövőben mintegy 10-25 százalékkal csökkenthetik a közüzemi számlákat.

A már piacon lévő eszközök közül a legtöbb a sütéshez kapcsolódik. A sütők a következő időszak éves növekedésének is több mint az 53 százalékát jelentik majd. Ezen belül a hordozható főzőlap megjelenése, amely egy indukciós főzőlapból, multiszenzoros mérőelektródából és egy mobil alkalmazásból áll, támogatja ennek a szegmensnek a növekedését a globális piacon.

A hangvezérelt mosogatógépek használata pedig olyan műveletekhez, mint a program távoli indítása vagy a mosási ciklus riasztásainak fogadása, illetve tanácsadás kérése, az AI-kompatibilis konyhai eszközök világpiacának a látványos fejlődését eredményezi.

De hol tudjuk mindezeket beszerezni? Az AI-kompatibilis konyhai eszközöket speciális üzletek, hipermarketek és szupermarketek, valamint online csatornák egyaránt forgalmazzák. A speciális üzletek tavaly a teljes piaci részesedés több mint egyharmadát adták.

Jelenleg az ázsiai térség a legfogékonyabb ezekre az innovációkra

Az AI-kompatibilis konyhai eszközök globális piaca a leggyorsabban az ázsiai csendes-óceáni térségben bővül, az éves növekedési ütem több mint 58 százalék. Köszönhető ez mindenekelőtt az ottani AI-alapú kutatásokba fektetett összegek látványos emelkedésének, a kormányzati kampányoknak és a fogyasztói igények növekedésének.

Európán belül Németország jelenti ezen eszközök számára a legnagyobb felvevőpiacot, amelyen az Egyesült Királyság és Franciaország számít még dobogósnak.

A Közel-Keleten a magas egy főre eső jövedelem, a magas életszínvonal, a fényűző villák és lakóépületek építése, valamint az innovatív technológiák „befogadása” növeli a keresletet a globális AI-kompatibilis konyhai eszközök piacán.

A vezető gyártók a technológiai innovációkra és az árak differenciálására összpontosítanak, hogy fenntartsák az éles versenyt a globális piacon, ahol a következő éveken a fúziók és a felvásárlások növekedésére is lehet számítani. A piac jelenlegi legnagyobb szereplői közé tartozik az idézett elemzés szerint a GE Appliances, a Whirlpool, az LG Electronics, a Bosch, a Kenmore, a Samsung és az Electrolux.