Egy év alatt több mint a másfélszeresére nőtt a hazai mobiladat-használat, a tavalyi csúcsnak a Black Friday időszak számított.

Black Friday növeli a mobil adatforgalmat is

Ekkor csaknem 1,7 milliárd megabájt(MB) adatforgalmat mért hálózatán a Vodafone Magyarország. A legkevésbé forgalmas időszak pedig egyértelműen a múlt év kezdete, január első két hete volt, az adathasználat ekkor még alig haladta meg az 1 milliárd MB-ot.

A mobilinternetet egyre jobban kedveljük. Míg 2018-ban az átlagos heti adatfogyasztás a 900 millió MB körül mozgott, 2019-ben ez már közelített az 1,4 milliárd MB-hoz, ami mintegy 55 százalékos növekedést jelent. A tavalyelőtti legforgalmasabb héten alig több mint 1,1 milliárd MB adat fogyott, jóval elmaradva a már említett múlt évi csúcsidőszakétól.

Egyre többet videózunk az okostelefonunkon

Az adatforgalom növekedése nem meglepő, hiszen óriási léptekkel terjed itthon is az okostelefon-használat, amit segítenek az egyre fejlettebb mobilhálózatok. A Vodafone Budapest belvárosában október közepén elindította kereskedelmi 5G hálózatát, amelynek átlagon felüli letöltési sebességét főleg azok díjazhatják, akik rendszeresen nagy fájlok letöltésére, vagy streamelésre is használják mobiljukat.

A megnövekedett mobilinternet-használat másik fő oka, hogy a tartalomfogyasztás egyre inkább eltolódik a videók felé. A Vodafone saját kutatása szerint a 16-37 éves hazai internetezők 52%-a hetente néz online videós tartalmakat. A kutatásból kiderült az is, hogy korlátlan adatmennyiség esetén 46%-uk online filmek, videók nézésére használná a mobilinternetét, sőt a közösségi oldalak tartalomfogyasztását tekintve is a harmadik legnépszerűbb tevékenység a videónézés.