Hardver szolgáltatás alapon, erre épülő új üzleti modellt tervez globálisan az amerikai Hewlett Packard Enterprise, amihez tesztterepként Magyarországot és az itteni leányvállalatot választotta.

A HPE nálunk "teszteli" az új üzleti modelljét

A komplex IT infrastruktúrák kiépítésében meghatározó szolgáltatónak számító társaság egyre aktívabb a nagyvállalati rendszerek fejlesztésében és telepítésében. Részben maga mögött hagyva a hardvergyártó és üzemeltetői profilt, a cég a jövőben szolgáltatás alapon is elérhetővé tesz hardvereket és platform megoldásokat is.

A járványhelyzet átírta a cégek beruházási terveit

Az új üzleti modellt elsőként Magyarországon vezeti be. Az itteni leányvállalat a modellváltás jegyében létrehozott egy mérnökökből álló innovációs csapatot, amely komplett, hardver és szoftver elemekből felépülő, az ügyfelek igényeire szabott megoldások fejlesztésén dolgozik.

„A koronavírus-járvány teljesen újraírta nemcsak az idei, hanem a következő évekre vonatkozó beruházási terveket is a nagyvállalatoknál. Az informatika terén a cégek a jelen helyzetben kétféleképpen dönthetnek. Választhatják azt az utat, hogy kivárnak, elhalasztják a beruházásaikat, visszafogják a költségeiket, vagy dönthetnek úgy is, hogy fejlesztésekbe fognak, és az eddig halogatott, többek között a virtualizációt, automatizálást érintő IT fejlesztéseiket is megvalósítják. Persze, ha egy mód van rá, alacsony tőkeigényű, előfizetéses konstrukciók mentén” – hangsúlyozza Szpisják Tibor, a Hewlett Packard Enterprise magyarországi kereskedelmi igazgatója.

A szakember úgy látja, hogy a járvány Magyarországon is pontot tehet az informatikai erőforrások eddigi pazarló használatára. A HPE tapasztalatai szerint a hazai cégek jelentős része a kiépített informatikai kapacitásoknak hozzávetőlegesen csak a kétharmadát használja rendszeresen.

Magyar mérnöki csapat alapozza meg a globális fejlesztéseket

A fennmaradó hányad fenntartása feleslegesen köt le vállalati humán és anyagi kapacitásokat. A HPE várakozásai szerint legalább a nagyvállalatoknál a jövőben nagyobb szerephez jutnak a fogyasztás alapú szolgáltatások. A takarékosság, a skálázhatóság, illetve a gazdaságos és rugalmas működés érdekében a vállalatok csak azokat a szoftveres megoldásokat és alkalmazásokat veszik majd igénybe, és csak olyan mértékben, amennyire valóban szükségük van.

A HPE által most bevezetett Hardware-as-a-Service konstrukcióval a vállalatok a hardverekre is, mint skálázható szolgáltatásokra fizethetnek elő. Ez a folyamat várhatóan a felhő-jellegű szolgáltatások és a cégen belül tartott informatikai erőforrások együttesére támaszkodó automatizált hibrid IT rendszerek elterjedéséhez vezet majd.

A modellváltás keretében létrehozott új innovációs csapat a piaci változásokat folyamatosan nyomon követve helyben dolgoz ki olyan hardver- és szoftverelemekből álló komplett megoldásokat a közép- és nagyvállalatok informatikai kihívásaira, amelyek aztán akár régiós szinten, vagy a világ más részein is adaptálhatók. Az anyavállalat hosszú távon tervez építeni a hazai fejlesztői gárdára.