A mobiltelefonok rendkívül kiélezett versenyében már egyre nehezebb a márkáknak megkülönböztetni magukat a riválisoktól. A barcelonai mobil világkonferenciára két meglepő bejelentéssel is érkezett a Nokia telefonok gyártója a HMD Global.

Nokia javítható telefon

Az egyik, hogy a HMD Global a globális mobiltelefon cégek közül elsőként hozza (vissza) Európába a készülékek gyártását, a másik pedig, hogy a világeseményre három új modellel is érkező márka, egyik készüléke akár otthon is javítható.

Legutóbb a tavaly őszi berlini szórakoztató elektronikai show-n, az IFA-n jelentett be iparági újdonságot a finn márka, nevezetesen azt, hogy a telefonokra egy vadonatúj havidíjas előfizetési modellt kíván bevezetni, amiben a felhasználók nem tulajdonosai, hanem használói lehetnek az általuk kiválasztott készüléknek. A cég ehhez igazodva ma már inkább okostelefon-szolgáltatónak nevezi magát.

Három új modell és az egyelőre titkolt európai helyszín

A finn vállalat, amelynek a befektetői között Google és a Qualcomm mellett már ott van a Nokia is, ma három új okostelefon, a Nokia G22, a Nokia C32 és a Nokia C22 piacra vitelét jelentette be Barcelonában.

Mindhárom telefon akár három napig is bírja egyetlen töltéssel, a C-széria esetén továbbfejlesztett képalkotással és tartóssággal, míg a Nokia G22 az iFixittel való együttműködés keretében a könnyű javíthatóságot helyezi előtérbe.

„Az emberek értékelik a hosszú élettartamú, minőségi készülékeket. Az új Nokia G22 célzottan javítható kialakítású, így még tovább használható „ – emelte ki Adam Ferguson, a HMD Global termékmarketing-vezetője.

A HMD Global azt is bejelentette, hogy a vállalat a nagy globális okostelefon-gyártók közül elsőként hozza (vissza) Európába hozza a készülékek gyártását. A zárójeles kiegészítés arra utal, hogy az eredeti márkatulajdonos Nokia cég, a hagyományos mobiltelefonok egykor legnagyobb gyártója, az összeszerelő üzemeinek a zömét Európában, Finnország mellett például Magyarországon működtette, mielőtt jó pár éve kiszállt volna belőle.

„Nagy örömmel jelentjük be az első lépésünket azon az úton, amellyel az 5G-eszközgyártástEurópába helyezzük át. Ezzel a lépéssel pedig tovább erősítjük az egyetlen jelentős európai okostelefon-szolgáltatóként elfoglalt pozíciónkat „– mondta Jean-Francois Baril, a HMD Global társalapítója, elnöke és vezérigazgatója. (A pontos helyszínt azonban egyelőre még nem árulták el.)

Ilyen, amikor magad javíthatod a készülékedet

A Nokia G22 az első olyan Nokia okostelefon, amelyet célzottan a javíthatóság jegyében terveztek. Az iFixit globális javítóközösséggel együttműködve felhasználóként hozzájuthatunk a javítási útmutatókhoz és az alkatrészekhez, ha sérült lett a kijelző, elhajlott a töltőbemenet, vagy ha ki kell cserélni az elhasználódott akkumulátort.

„Mivel egyre nagyobb a fenntartható és hosszú élettartamú készülékek iránti fogyasztói igény, az okostelefonok egyszerű és megfizethető javításának lehetősége fontos megkülönböztető tényezővé fog válni a mobilpiacon. A CCS Insight kutatása is ezt tükrözi: a nyugat-európai mobiltelefon-felhasználók mintegy fele azt mondta, hogy szeretné, ha a készülékét a garancia lejárta után is ésszerű áron tudná megjavíttatni” – hangsúlyozta a CCS Insight vezető elemzője.

A G-széria legújabb tagja 100%-ban újrahasznosított műanyag hátlappal rendelkezik, a gyártó két éven át garantálja a rendszerfrissítést, három éven át érhetőek el a havi biztonsági frissítések és hároméves kiterjesztett garanciát kínál a készülékárba beszámítva.

A Nokia C32 modell 50 MP-es kamerával és a minőségi képalkotó algoritmusokkal van felszerelve, az eddigi legjobb fotózási élményt nyújtó okostelefonja a márkának. Az eszköz a prémium készülékekre jellemző üveg hátlapot kapott, és az eddigi leginkább testreszabható Android 13 operációs rendszer hajtja.

A Nokia C22 a tartósságban teljesít jól, a gyártó állítása szerint a töréstesztek során jócskán felülmúlta a versenytársai teljesítményét. A fröccsenő víz és a por elleni IP52-es védelem, az edzett, 2.5 D-s üvegkijelző és az erős polikarbonátból készült, unibody kialakítású fémváz ellenáll a mindennapos kihívásoknak.

Árak, elérhetőség és a kiegészítők

A G22 79 990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető Magyarországon, 4GB/128 GB-os változatban. Az otthoni szerelőkészletek 5 euróért kaphatók az iFixit.com webáruházában. A cserealkatrészek az iFixit.com oldalon 49,99 euró globális átlagáron, az akkumulátor 29,99 euró, a töltőbemenet pedig 24,95 euró áron lesz elérhető.

A C32 ajánlott fogyasztói ára 64 990 forint lesz Magyarországon, 4GB/64 GB-os változatban.

A C22 pedig 49 990 forint fogyasztói átlagáron vásárolható meg nálunk,2GB/64 GB-os változatban.

A készülékekhez kapható az új 65 wattos duál portos fali töltő, amely kompatibilis bármely USB-C kábellel.