A redmondi szoftveróriás bejelentette azt az újgenerációs hibrid felhő platformját, amely egyebek mellett 5G hálózaton értékesíthető szolgáltatásokat kínál a mobilszolgáltatóknak.

Már az 5G-t felhősíti a Microsoft

A február végi mobil világkongferencián(MWC) bemutatott Azure Operator Distributed Services, a másfél évvel korábban elindított Azure for Operators szolgáltatásra épül. Utóbbi rendszer az üzemeltetőknek és a vállalkozásoknak segít hatékonyabbá tenni a hálózataik kiépítését és működtetését, felgyorsítani a termékeik piacra juttatását az 5G hálózaton keresztül.

Az összes folyamat egyetlen hibrid platformon futtatható

Az újonnan bemutatott Azure Operator Distributed Services egy újgenerációs hibrid felhő platform, amely az Azure funkcióit egyesíti magában, beleértve az iparági kiberbiztonsági szolgáltatásokat, a monitoring és analitikai képességeket, a mesterséges intelligenciát és gépi tanulást.

Lehetővé teszi, hogy az operátorok az összes munkafolyamatot egyetlen, szolgáltató-szintű hibrid platformon futtathassák. Az új szolgáltatás az AT&T Network Clould 2.7-es szoftver technológiájára épül, amit a Microsoft tavaly júniusban vásárolt meg.

A mobilszolgáltatók, ha egyetlen, közös platformról kezelhetik a felhőt, jobban egyszerűsíthetik és automatizálhatják a folyamataikat is. Az Azure Operator Distributed Services rugalmasságot és skálázhatóságot nyújt az ügyfelek felhőre vagy hálózatra kapcsolódó eszközeinek üzemeltetése során.

Az operátorok az új megoldás révén új szolgáltatásokat is létrehozhatnak a hálózataikon, amelyekkel többletbevételre tehetnek szert, miközben hatalmas mennyiségű a működéssel és a marketinggel kapcsolatos adatot gyűjthetnek, elősegítve a proaktív döntéshozatalt, és a gyors reagálást a kritikus helyzetekben – áll a cég közleményében.

„Az 5G, a kiterjesztett/virtuális valóság(AR/VR), a mesterséges intelligencia (AI), IoT és az edge-computing az egész világon és minden iparágban lehetővé teszi a digitális átalakulás felgyorsítását. Mindez arra ösztönzi az operátorokat is, hogy gyorsítsák fel a hálózataik átalakítását, és minél előbb jövedelmezővé tegyék az 5G és edge technológiába fektetett forrásaikat.” – véli Jason Zander, a Microsoft stratégiai küldetésekért és technológiai átalakulásért felelős alelnöke.

Automatizálható szolgáltatások nyilvános és privát hálózatokra

A barcelonai konferencián jelentette be még az Azure Operator 5G Core-t és Azure Private 5G Core első nyilvános előzetesét is.

Az Azure Operator 5G Core az Azure Operator Distributed Services szolgáltatáson belül jelenik meg, és a több százmillió előfizetőre és eszközre skálázható mobilhálózati szolgáltatások automatizálásában, a működési hatékonyság növelésében segíti az operátorokat.

Az Azure Private 5G Core az Azure private MEC megoldás részeként érhető el. Ez abban segíti az operátorokat, és a rendszerintegrátorokat, hogy egyszerű, skálázható és biztonságos módon állíthassanak üzembe 4G és 5G magánhálózatokat. Mindkét szolgáltatást az Azure-on keresztül lehet telepíteni és működtetni.