Akár egy évre is elsötétülhetnek a tiltott módon előállított és forgalmazott élelmiszert, gyógyászati termékeket árusító weboldalak, a témában illetékes hazai hatóságok összefogása nyomán.

Hamis webshopok

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, melyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra.

A csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, ezért kötött nemrégiben együttműködési megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – áll a hatóságok közleményében.

Az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés. A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékekre, szolgáltatásokra bukkantak, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már.

Jön a KEHTA-rendszer

A hatóság rendszeresen eljár az emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában a jövőben az NMHH által üzemeltett „Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA nyújt majd segítséget. A Nébih határozatainak a rendszerben való rögzítésével ugyanis lehetővé válik, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az elvi megállapodás után kerül sor a technológiai feltételek kialakítására, a hatóságok célja, hogy lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak „elsötétítése”.