A vállalatok a következő négy év során világszerte együttesen több mint hatezer milliárd dollárt fektetnek az új elvárásoknak megfelelő technológiai megújulásukba. Az idei költés is meghaladja az ezermilliárdot.

Technológiai megújulás

Tartós, sőt egyre emelkedő kétszámjegyű növekedésben bízhatnak a digitális átalakulásban üzletet látó piaci szereplők. A vállalatok, legyenek azok a termelő-, vagy a szolgáltató ágazatokban tevékenyekedő cégek beruházásaik egyre nagyobb részét fordítják működésük, üzleti modelljeik, termékeik, szolgáltatásaik digitális transzformációjára(DX).

Idén a leggyorsabban a pénzügyi szektor digitalizál

Ebben az évben a világ ez irányú összköltése 1,2 ezer milliárd dollár körüli lesz, 17,9 százalékkal több a tavalyinál – állapítja meg friss felmérésében az IDC. A következő években ágazattól függően évi 15-20 százalék körüli bővüléssel számol az amerikai piackutató. A leggyorsabban digitalizáló szektor a pénzügyi lesz, ahol 2022-ig az éves növekedés eléri a 20,4 százalékot is.

Ebben az évben a gyártó- és a feldolgozóipar költ majd a legtöbbet a digitalizációra, az előbbi esetében ez világméretekben ez mintegy 221,6 milliárd dollárnyi, utóbbinál 124,5 milliárd dollárnyi beruházást jelent. Mindkét szektornál prioritást élvez a gyártási folyamatok „felokosítása”, a robotizáció, automatizáció és a minőségi gyártás szempontjainak figyelembe vétele.

A képzeletbeli dobogóra harmadikként a kiskereskedelem fér fel, de szorosan a nyomában ott van a közlekedés és a professzionális szolgáltatások. Ezen iparágak mindegyike a stratégiai prioritások különböző kombinációját követi, a sokcsatornás kereskedelemtől, az ellátási lánc optimalizáláson át, egészen az újfajta létesítménygazdálkodásig, amelynek célja, hogy az új kor követelményeinek megfelelően alakítsa át a munkahelyeket.

Ami az egyes digitalizációs folyamatokat illeti, idén az automatizációra fordítják a cégek a legnagyobb összeget, ami együttesen eléri az 52 milliárd dollárt. A robotizáció, a maga 45 milliárd dollárjával sem rossz üzlet a megoldás szállítóknak. A fuvarszervezés digitalizációja 41 milliárd dollárnyi piacot generál. A legnagyobb költésre 2018-2022 között a virtualizált laboratóriumok(108,6%), a digitális vizualizáció(53,5%) és a kiterjesztett tervezés menedzsment(43,9%) számíthat.

A legtöbbet hardverre és szolgáltatásokra költenek a cégek

Technológiai oldalról nézve, ebben az évben a DX beruházások több mint a háromnegyede hardverre és szolgáltatásokra megy el. A szolgáltatások közül első helyen állnak az IT-profilúak(154 milliárd dollár), ezeket követik a hálózati szolgáltatások(102 milliárd dollár). A hardverpiacon a nagyvállalati kategória mellett jelentős összeget fordítanak a cégek, személyi eszközökre és általában a szolgáltatásként igénybe vehető(IaaS) infrastruktúrára.

Digitalizációs szoftverekre a teljes éves keret közel negyedét költik idén a világon. Ezen belül a következő évek leggyorsabban növekvő technológiai kategóriája az IaaS lesz, éves növekedési üteme megközelíti a 36 százalékot. Erőteljesen bővül még az alkalmazásfejlesztő és telepítő szoftvereké is(26,7%), valamint az ettől alig elmaradó az üzleti szolgáltatásokhoz kapcsolódóaké (26.5%).

A piackutató elemzői szerint azoknál a cégeknél, amelyek az utóbbi két-három évben nagyarányú digitalizációs fejlesztéseket hajtottak végre, felgyorsult a bevételek növekedése, nagyobb lett a jövedelmezőség.

Ami a földrajzi megoszlást illeti, a DX-ben abszolút élen jár az USA(32,0%) és Kína(20,2%). Együttes részesedésük idénre a világpiac több mint a felét adja. Őket követi Nyugat-Európa 19,9 százalékkal.

Hazai kilátások

De hol tartanak a magyarországi cégek? Régiós és hazai kutatások egyelőre azt mutatják, hogy beszélni már szívesen beszélnek a magyarországi vállalkozások az innováció, a digitalizáció fontosságáról, de amikor a saját maguk által megteendő lépésekről van szó, nagy részük ma még inkább kibúvót keres.

Vegyük csak a robotizációt, automatizációt. Látványos átalakulás elsősorban a nemzetközi vállalatok itteni gyárában látható, ami azonban lassan gyűrűzik tovább még a közvetlen beszállítói körhöz is. Ma már nem meglepő, ha az ember ellátogathat egy ilyen gyárba, ahol a hatalmas gyártócsarnokban már csak elvétve talál élő munkaerőt. Az egyes szerelősorokig is önjáró kocsikkal oldják meg az alkatrészek szállítását.

Ami az egyes uniós tagországok robotizáltsági fokát illeti nagyvállalati szinten, azonban még közel sem vagyunk a topon, sőt. Az uniós összesítés szerint a robotizáció éllovasa 2018-ban Spanyolország volt, ahol a vállalatok 11 százaléka használ már élőmunkaerőt kiváltó megoldásokat.

A mediterrán tagállamot követi Dánia és Finnország, egyaránt 10-10 százalékkal, alig lemaradva tőlük a negyedik leginkább robotizált Olaszország, a maga 9 százalékával. Az abszolút sereghajtó mindössze 1 százalékkal Ciprus, de a nagyon alacsony – 3 százalék– automatizáltsági fokú országok között szerepel Magyarország is, Észtország, Görögország, Litvánia és Románia társaságában.( Az uniós átlag 7 százalék.)