A háború sújtotta Szíriában a legolcsóbb a vezetékes internet, míg a legdrágábban az észak-afrikai Eritreában szörfölhetünk a világhálón. A magyar tarifák az olcsóbbak közé számítanak– derül ki egy friss nemzetközi kutatásból.

Hol mennyi a vezetékes internet

Az internetezés különféle szegmenseit rendszeresen vizsgáló Cable.co.uk tavaly november vége és idén január eleje között 206 országból 3095 vezetékes netes csomagot vizsgált meg és ezek dollárra átszámított átlagos tarifája alapján rangsorolta az országokat.

Ennek alapján Szíria kínálja a legolcsóbb szélessávú vezetékes internetet, ahol a szolgáltatás átlagos havidíja 6,60 dollár. Ezzel szemben Eritreában ugyanez a szolgáltatás már havi 2666,24 dollárba kerül havonta.

Globálisan gyorsabb és olcsóbb lett a vezetékes net

A sávszélesség 2018 és 2019 között 20,65 százalékkal javult, a díjcsomagok átlagos tarifái pedig 2018 végétől 2020 elejéig közel az ötödével 19,97 százalékkal csökkentek, havi átlagban 58,22 dollárról 46,59 dollárra.

Egyes országok szélessávú hálózatai technológiailag jelentősen elmozdultak. Sok helyen az ADSL-ről egyenesen váltottak az optikára. A minőségi ugrás időszakában a szolgáltatók nem számíthatnak fel olyan díjat, amit a felhasználók nem tudnak fizetni – áll a jelentésben.

Általában is az a törekvés, hogy a szolgáltatók frissítik vagy fejlesztik hálózataikat, hogy gyorsabban és hatékonyabban működjenek. Az árak ezért sok esetben – különösen a drágábbik végén – inkább esnek, mivel ezekben az országokban van a legtöbb mozgástér, hogy a jobb szolgáltatásokat a korábbiaknál olcsóbban kínálják.

A vezetékes internetezés a legdrágább Afrika, Ázsia, Óceánia, valamint Közép- és Dél-Amerika államaiban, beleértve a szigetországokat is. Mozambik, Brit Virgin-szigetek, Tanzánia, Türkmenisztán, Egyenlítői-Guinea, Burundi, Turks- és a Caicos-szigetek, Mauritánia, Jemen és Eritrea – a világ tíz legmagasabb tarifájú országa.

A legdrágább helyek többségében lassú és megbízhatatlan a net

Általában, bár nem kizárólag, ahol drágák a szélessávú szolgáltatások, egyben lassú és megbízhatatlan is az internet. Az ellenkezője is nagyrészt igaz, bár mindkét esetben vannak kivételek.

A világ 5 legolcsóbb vezetékes internetet nyújtó országa közül három a volt Szovjetunió területén található, beleértve magát Oroszországot is, ahol az átlagos tarifacsomag havi 7,35 dollár.

A másik oldalon a fejlett világ országai sorában az egyik legdrágább internetező hely az Egyesült Államok, amely a 206-os listán a 119., a havi 50 dolláros csomagárral. A szomszédos Kanada ezzel szemben az észak-amerikai kontinensen a legolcsóbb vezetékes netet biztosító ország, a havi átlagár 34,86 dollár,amivel a 69.helyet foglalja el a listán.

Nyugat-Európában Franciaország nyújtja a legkedvezőbb csomagárakat, havi 27,81 dollárnak megfelelő átlagtarifán. Második helyen áll Németország 28,74, majd Andorra 32,65, alig kerül többe az olasz vezetékes net(USD 33,28). A skála másik végén Lichtenstein, Norvégia, Svájc, a Feröer-szigetek és a Csatorna-szigetek(Jersey).

A kelet-európai tarifák az olcsóbbak között vannak

A térségből vizsgált mind a 13 ország belefért a legolcsóbb top 65-be. Közülük azonban csupán egy Románia tudott bekerülni a top 10-be, mi több a 4. helyre. A szomszédos országban a vezetékes net havi átlagára 8,15 dollárnak megfelelő összeg.

Magyarországon ennek a dupláját kell fizetni a szolgáltatásért, de a 16,91 dolláros átlagtarifával azért még így is elég jó a helyezésünk, 26. vagyunk a listán. A régióban pedig a negyedik legolcsóbbnak számítunk, a már említett Románia, Lengyelország és Bulgária után.

Kelet-Európában a vezetékes szélessáv nemcsak olcsó, de nagyon gyors is, köszönhetően az egyre növekvő optikai lefedettségnek. A régió országai közül többen is benne vannak a világ 50 leggyorsabb netet produkáló államai között.