Hamarosan zárja kapuit a pandémia utáni első teljes értékű mobil világkonferencia(MWC), Barcelonában. Az innováció dömping idén sem maradt el, igazolva a technológiai ipar felgyorsult fejlődését. A mostani összeállításunkban a legutóbbi bejelentéseket igyekeztünk összefoglalni.

MWC

A hagyományosan a távközlési innovációkat bemutató rendezvényen jó ideje jelen vannak PC-gyártók is, mivel a különféle méretű képernyős eszközök a maguk módján éppúgy kiszolgálják a kommunikációs igényeket.

A PC-gyártók között évről-évre a legaktívabbnak a Lenovo bizonyul, idén is több mint tíz új modellel érkezett, amelyek mindegyike alkalmazkodik már a hibrid munkakörnyezethez. A legújabb PC-megoldásai – beleértve az egyik legnépszerűbb és legrégebb óta létező ThinkPad portfólió teljeskörű frissítését – nemcsak a rendszerteljesítmény javítására, és a felhasználó élmény növelésére, hanem a fenntarthatóbb anyagok fokozott használatára is.

Megújul a Lenovo több mint 30 éves ThinkPad sorozata

A második generációs ThinkPad Z13 új, természetes anyagokból1 készült Flax Fiber borítással érkezik, az egyedi megjelenés jegyében. A negyedik generációs ThinkPad X13 és az X13 Yoga készülékek keskenyebb keretet, új színeket és anyagokat kaptak, amelyek segítik a hibrid munkavégzést és a mobilitást.

A 2023-as ThinkPad portfóliót a negyedik generációs T14s, T14 és a második generációs T16 készülékek, valamint a negyedik generációs ThinkPad L13, L13 Yoga, L14 és L15 nagyteljesítményű laptopok egészítik ki, kifejezetten az üzleti munkavégzéshez kialakítva, megfelelve a mobilis számítógéphasználati igényeknek.

A laptopok széles kínálatához elérhető laptoptáska-család a ThinkPad Professional Sleeve, 13″-as és 14″-es méretben is elérhető, és úgy tervezték, hogy az ingázást is könnyebbé tegye. Az elülső zsebben tárolható a telefon, a kábelek és a tartozékok.

Gyártásukhoz egyre több fenntartható anyagot használnak, legyen szó a vegán bőrről és a 100%-ban újrahasznosított polietilén-tereftalát (PET) használatáról a külső oldalon, valamint a bambuszrost bélésnek a belső oldalon.

A ThinkCenter Tiny-in-One Gen 5 Monitor továbbfejlesztett audiovizuális képességekkel és újratervezett funkciókkal érkezik, így számos munkahelyi helyzethez alkalmazható. A Tiny-in-One (TIO) formatervezés lehetővé teszi a modularitást, ami kábel nélküli kapcsolatot jelent a különböző Tiny PC-kkel, és lehetővé teszi az alkatrészek szükség szerinti cseréjét, így a monitor és a PC külön-külön frissíthető.

A Windows 11 operációs rendszerrel érkező legújabb IdeaPad Duet 3i gyors átmenetet ad a kagylóhéj és a tablet üzemmódok között, a ChromeOS rendszert futtató IdeaPad Slim 3 Chromebook pedig számos hangzásbeli, megjelenítési és kapcsolódási fejlesztésben részesült.

Az újonnan bejelentett termékek a Lenovo TruScale Device szolgáltatás (DaaS) részeként is elérhetők. Ez lehetővé teszi a cégek számára, a digitális munkahelyi megoldások nagy választékát, a rugalmas fizetési módszereket és az üzleti IT megoldások alkalmazását.

A Premier Support Plus2 szolgáltatás átfogó prediktív támogatási megoldásként is felfogható, mert olyan szolgáltatáscsomagot kínál, amely a Lenovo Device Intelligence által vezérelt mesterséges intelligencia észrevételeit is hasznosítja, és segít az IT csapatoknak előre jelezni és megakadályozni az esetleges leállásokat.

Cserélhető keretű, és fülhallgatót rejtő okosóra a Huaweitől

A Huawei Guide to the Intelligent World tematikájú standján a felhasználói élethelyzetekhez igazodva állítja ki technológiáit és megoldásait, köztük új koncenciójú okosórákat, valamint a mobilfotózásra fókuszáló, állítható rekeszértékű MATE 50 Pro, és az ultrakönnyű, hajtogatható Mate Xs 2 okostelefont.

A viselhető technológia fejlesztéseinek új irányait képviseli a kínai márka WATCH Buds és HUAWEI WATCH GT Cyber okosórája, amely ma debütál az európai piacon, Magyarországon viszont egyelőre nem lesz kapható. Az eszköz különlegessége, hogy a vezeték nélküli fülhallgatók és az okosórák funkcióit ötvözi egyetlen eszközben. A kínai piacra tervezett WATCH GT Cyberen pedig egy mozdulattal cserélhető az óra kerete, nagyobb teret adva az egyéni stílusnak.

A Huawei ott van a kutatás-fejlesztésben élenjáró vállalkozások között, amire az elmúlt évtizedben több mint 845 milliárd kínai jüant fordított. A vállalat világszerte több mint 45 ezer engedélyezett szabadalomcsaláddal rendelkezik, a szabadalmak több mint 90 százaléka találmányi szabadalom. A cég a szabadalmainak száma alapján a 2020-as kilencedik helyéről tavalyra a negyedik helyre lépett elő.

HONOR: Gaudi ihlette kamerarendszer a Magic-ben

A Huawei korábbi almárkája, a ma már független gyártóként számon tartott HONOR az MWC-n mutatta be a Kínán kívüli piacra is gyártott Magic család tagjait, köztük a hajtogatható Magic Vs-t és a Magic 5 sorozatot.

Utóbbiban a nálunk is elérhető Magic5 Lite a közelmúltban nyerte el a világ legjobb akkumulátor-teljesítményű okostelefonja címet, amit Európában egy kétnapos közösségi akkumulátorkihívással erősített meg. Az akcióban európai influenszerek két napig járták a városokat és hajtottak végre olyan kihívásokat, amelyek jelentős akkumulátorhasználatot igényeltek: mindezt egyetlen töltéssel.

A HONOR Magic5 Pro-ban újragondolták „A múzsa szeme” kameraformát. Ebből született meg a körcsillagos hármas kamerarendszer, tisztelegve ezzel konferenciahelyszínt adó Barcelona híres építésze Antoni Gaudi előtt.

A készülék egy 50MP-es széleslátószögű, egy 50MP-es ultraszéles-látószögű és egy 50MP-es teleoptikás kamerával rendelkezik. Az Ultra Fusion Computational Optics, ami egy a kamerarendszert kiegészítő számítási optikai algoritmus, jelentősen javítja a kép tisztaságát 3,5x-ös és 100x-os értékek közötti zoom esetén.

A 6,81”-es kijelző négyszeresen ívelt „lebegő” képernyő, amibe egy új fényerőt növelő technológiát építettek be, ezzel még közvetlen napfényben is tiszta képet ad az eszköz. Van benne egy fénytompító technológia is, ami pedig a kijelző vibrálását csökkenti.

Hogy a privát beszélgetések valóban privátok maradjanak a már a Qualcomm-mal közösen fejlesztette ki az eszköz biztonsági rendszerét, ami hardverszinten védi a felhasználók adatait. A mesterséges intelligenciával támogatott hangszivárgás-csökkentés továbbfejlesztett változatával a készülék az ipar első olyan technológiáját használja , ami ellenkező hanghullámok generálásával akadályozza meg a szivárgást a privát telefonbeszélgetéseknél. Az AI Privacy Call 2.0 garantálja, hogy a zsúfolt, de csendes közegekben – mint egy lift – se hallhassák a közelben lévő emberek a hívó hangját.

Az 5100mAh-s akkumulátorral egy teljes napig megszakítás nélkül lehet használni az eszközt, ami a 66W-os vezetékes és az 50W-os vezeték nélküli gyorstöltést is támogatja.

Újszerű zsanértechnológia a Magic Vs-ben

A Magic Vs a márka első Kínán kívül is kapható hajlítható kijelzős telefonja, aminek a kialakításához új gyártási módszert használnak. Egy darabban öntik ki az eszköz vázát, növelve ezzel a zsanér tartósságát, ami 400 ezer összehajtást is kibír, a mérések alapján.

Ez napi 100 becsukást alapul véve több mint 10 évnyi használatnak felel meg. A zsanér struktúrája alapján rés nélkül csukható össze a telefon,kinyitva pedig szinte teljesen lapos a kijelzője.

A 6,45”-es a külső kijelző, 90%-os képaránnyal. A készülék kinyitva tabletre emlékeztet, a belső kijelzője 7,9”-es, ami könnyebbé teszi a multitaskolást és a tartalomfogyasztást.

A Magic Vs is hármas kamerarendszerrel rendelkezik, ami egy 54MP-es IMX800-as fő, egy 50MP-es ultraszéles és makró fő, és egy 8MP-es, 3x-os optikai zoomra képes kamerából áll.

A többeszközös együttműködést lehetővé tevő MagicRing vagy az intelligens szövegfelismerést kínáló Magic Text funkciók mellett a telefon arra is képes, hogy egyszerre több alkalmazást kezeljenek a felhasználók, illetve azt is, hogy egy appon belül akár több ablakban is intézzék a dolgaikat, a Smart Multi-window és az App Extender funkciók segítségével.

Zero- Power Tag megoldással jön az OPPO

Az ugyancsak kínai OPPO a Smart Living koncepció keretében mutatta be újdonságait Barcelonában, köztük az első, nemzetközi piacra szánt OPPO Find N2 Flipet, amiről itt írtunk részletesebben.

Az egyéb új okos eszközök között van a márka első wi-fi routere, a Wi-Fi 6 Router AX5400, amely egyidejűleg két sávon: a 2,4 GHz+5 GHz-es sávon biztosítani a wi-fi jelet. A saját fejlesztésű interferencia megelőző algoritmusa a hálózati gyorsító technológiával és nagy teljesítményű antennákkal való ötvözése nagyobb lefedettséget, fokozott stabilitást és nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

Az OPPO az eseményen mutatta be a Zero-Power Tag megoldását, amely a 6G-korszak IoT igényeit követve, az eszköz a saját működéséhez szükséges energiát a környezeti rádióhullámokból gyűjti össze olyan technológiák segítségével, mint az RF jelgyűjtés (RF signal harvesting), a visszaszórás (backscattering) és az alacsony fogyasztású számítástechnika (low-power computing).

A cég további újdonságai közé tartozik a MariSilicon Y, ultrakönnyű AR(kiterjesztett valóság) szemüveg, az OPPO Air Glass 2, és az OPPO első egészségügyi okos megoldása az OHealth H1. Utóbbi készülék hat egészségügyi funkciót tartalmaz: véroxigén mérést, EKG-t, szív- és tüdő zörejek érzékelését, pulzusszám mérést, testhőmérséklet mérést és az alváskövetést.

Az Air Glass 2 pedig már tartalmazza a világ első, az OPPO által kifejlesztett SRG-diffrakciós hullámvezető lencséjét. A készülék látáskorrekcióra is alkalmas, így alig megkülönböztethető a hagyományos szemüvegektől. Az eszköz képes telefonálni, valós idejű fordítást végezni, helyalapú navigációt nyújtani, vagy a hangot szöveggé konvertálni a hallássérültek számára.