A magyarországi pénzügyi startup vállalkozások szövetségének új elnöke, az MKB Fintechlab ügyvezetője. A szervezet egyebek mellett a bankok és fintech cégek közötti kapcsolat mélyítését tűzte ki célul.

A 32 tagú, 2020-ban indult Magyar Fintech Szövetséget(MAFISZ) öttagú elnökség irányítja. A szervezet a következő két évre Ács Zoltánnak adta az elnöki megbízatást, aki 2022 óta tölti be az MKB Fintechlab ügyvezetői posztját.

Ács Zoltán Fintech szövetségÁcs Zoltán karrierjét gazdasági újságíróként kezdte, majd 8 évig volt a startupok fejlesztésével és nagyvállalati innovációval foglalkozó Design Terminal szakmai igazgatója. Később saját tanácsadó cégével több szektorban (FMCG, pénzügyi szektor, feldolgozóipar, illetve védelmi ipar) is foglalkozott innovációmenedzsmenttel.

Az MKB fintechlabjéhez 2020-ban csatlakozott innovációs igazgatóként, 2022-től ügyvezető lett, de innovációs vezetőként dolgozik az MKB Bank Üzleti Innováció területén is. Csapatával feladata többek között az MKB Fintechlab 40 startupból álló pre-seed fázisú kockázati tőkebefektetési portfoliójának kezelése és új fintech befektetések strukturálása, illetve a bank és fintech cégek közötti együttműködések, közös tesztprojektek menedzselése.

„Szeretném a közösség tagjainak a kapcsolatát szorosabbra fűzni, javaslatokkal előállni a nemzetközi gyakorlatok adaptációjára, valamint a szektor érdekeit határozottan képviselni a szabályozó szerveknél” – mondta megválasztása kapcsán Ács Zoltán, a Magyar Fintech Szövetség elnöke.

A következő két évre tervezett szövetségi stratégia magában foglalja a fiatal tehetségek mentorálását a fintech területén, a magyar fintech szektor reprezentációjának növelését a nemzetközi piacon, valamint az edukációt, amellyel elsősorban a kkv-kat és a bankokat célozzák majd meg.

A MAFISZ véleménye szerint változásra van szükség fintech- és startup szabályozásban, valamint a digitális pénzügyi megoldásokhoz való általános hozzáállásban is.

A szervezetet és Ács Zoltán munkáját elnökségi tagként Kiss Sándor, a Barion alapító-vezérigazgatója segíti, később pedig főtitkárként Urbán Viktor csatlakozik a szövetség vezetéséhez.