Speciális mérőkamra és egy szerverközpont is helyet kap a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2022-re elkészülő új műszaki épületében.

Önvezető autó

Az NMHH budapesti Visegrádi utcai telephelyének bővítéseként épül a többfunkciós műszaki épület, amelyben a jövőbeni méréseket végzik majd, a munkát segíti egy nagy kapacitású, számítógépes adatközpont is. Az épületet várhatóan 2022 tavaszán adják át. A projekt teljes költsége nettó 17,7 milliárd forint.

Mit tud az új EMC-mérőkamra?

Az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálata csak speciálisan kialakított mérőhelyen végezhető.

A vonatkozó EMC-szabványok szerint az ilyen helyiségek méretének akkorának kell lennie, hogy képes legyen fizikailag is befogadni a vizsgált berendezést, legyen az akár egy önvezető autó, valamint speciális kialakításának és bevonatának semleges, külső hatásokat kiszűrő mérési teret kell biztosítania.

A tervezett új nagyméretű kamra építésével a szakhatóság megőrizheti a laboratórium nemzetközi akkreditációját, részt vehet laborközi összehasonlító mérésekben és a nemzetközi mérésügyi kampányok során azonos megbízhatóságú és pontosságú mérési eredményeket produkálhat.