Jövő februártól indul el a 3G-hálózatok tervezett lekapcsolásával érintett mobilelőfizetők készülékcseréjét segítő központi program. Ennek keretében a rászorultak igényelhetik a készülékenkénti 20 ezer forintos állami hozzájárulást – hangzott le az NMHH és az ITM közös tájékoztatóján

Mobilcsere-támogatási program

Az eddigi hírek és a piaci várakozások szerint legkésőbb 2022 és 2023 első féléve között kerülhet sor Magyarországon a 3G mobiltechnológia kivezetésére. A Magyar Telekom már hozzá is kezdett a munkához. A Telenor a jövő év második felére időzíti tervezi a lépést, míg a Vodafone friss közleménye szerint a kivezetés módjára és az időzítésére vonatkozó döntést a piac és a felhasználók igényeit figyelembe véve fogja meghozni.

A hírközlési hatóság(NMHH) elnöke Karas Monika, a bejelentette, hogy a készülékcsere programban 2022 első felétől bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a vásárlók, akik 4G- vagy 5G-képes mobilkészülékre cserélik le régi, legfeljebb 3G-s telefonjukat.

A program az 5 milliárd forintos keret kimerüléséig tart

A kezdeményezés az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni: az NMHH által biztosított keret kimerülésig tart majd. A szakhatóság 5 milliárd forintot szán a programra.

A hazai statisztikák szerint jelenleg mintegy 300-500 ezer 3G-s készülék van még aktív használatban Magyarországon. Elhangzott még, hogy a támogatási összeg nagyságánál azt vették figyelembe, hogy a szolgáltatói készülékkínálatban már 40-50 ezer forintért is elérhetők 4G-s telefonok.

A támogatást azoknál a mobiltelefon-értékesítéssel is foglalkozó cégeknél lehet majd igénybe venni, amelyek regisztrálnak a programba, amit az NMHH az Innovációs és Technológiai Minisztériummal(ITM) közösen valósít meg.

A készülékcsere-támogatási program további részletei az NMHH Netre Fel! weboldalán olvashatók, ahol tippekkel és gyakorlati útmutatókkal is szolgálnak az oda látogatóknak. Itt található az 50 legnépszerűbb készülék listája is.