A Nokia telefonmárkát újjáélesztő finn HMD Global a klasszikus mobil- és okostelefonok mellett a jövőben piacot próbál szerezni magának a strapabíró készülékek kategóriájában is.

Nokia telefonok

A por-, víz- és ütésálló készülékek külön kategóriát képviselnek a mobiltelefonok piacán. Ráadásul nem is egyet, hanem mindjárt kettőt is. Az extrém használati körülményeket is kiálló készülékek egyik típusa a klasszikus strapatelefon, az úgynevezett„rugged” kategória, amely általában robusztus külsejű, a terepmunkán dolgozóknak ajánlott eszköz. Ezek a készülékek katonai minősítéssel rendelkeznek.

A másik hosszú élettartamú típust a szakma „lifeproof”-ként ismeri, ide sorolhatók például a Samsung S szériás és A-szériás modelljei is. Ezek, noha strapabíróságuk többségében eléri a másik kategóriáét is, nem rendelkeznek katonai hitelesítéssel. A lifeproof modellek különösen azoknak ajánlottak, akik kevésbé vigyáznak a telefonjukra és hamar eltörik a kijelzőjét, vagy esetleg vízbe ejtik.

Mindkét kategóriára növekvő a kereslet

A kereslet mindkét kategóriában egyre nagyobb, a rugged típusból 2019-ben még kevesebb, mint 2,4 milliárd dollárért adtak el a világon, 2027-ben az érték megközelíti majd a 4 milliárd dollárt, az átlagos éves növekedés üteme 6,5 százalékra tehető. Idesorolható például a Cat Phones márka, amiből már létezik karcsúbb változat is, miután ennek a kategóriának a gyártói is szélesítenék a vevőkört.

A lifeproof készülékek is egyre keresettebbek, a CCS Insight előrejelzése szerint idén már mintegy 600 millió ilyen hosszabb élettartamú telefon talál gazdára a világon, ami több mint az egyharmada a teljes okostelefon-piacnak, miközben a mutató 2017-ben még épp, hogy elérte a 20 százalékot.

Extrém körülményekre tervezték az XR20-at

„A tartósság és a hosszú élettartam elsődleges szempont a fogyasztók számára, így mi is ezeket tartottuk szem előtt a legújabb fejlesztéseinknél. Készítettünk egy globális jelentést a vásárlói trendekről, amelyből kiderült, hogy a fogyasztók 73%-a tovább használná a telefonját, ha készülékeik az idő előrehaladtával is megkapnák a gyártói támogatást – emelte ki Florian Seiche, a HMD Global vezérigazgatója.

Extrém hőmérséklet, 1,8 méteres zuhanás, 1 óra a víz alatt és még sok más; az új Nokia XR20-at a mindennapi élet kihívásainál sokkal durvább körülményekre tervezték.

Az eszköz az egyik legerősebb kijelzőt, a Corning Gorilla Glass Victus-t kapta, amelyet élsportolókkal teszteltek, betonon rúgták, jeges vízbe mártották stb. A hosszú élettartam más újdonságokat is magával hoz, a gyártó ígérete szerint a Nokia XR20-ra négy éven át érkeznek havi biztonsági frissítések és három éven át operációs rendszer frissítések.

A Nokia XR20 48MP+13MP duál kamerával és ZEISS optikával, OZO térhangzással és innovatív képalkotó megoldásokkal van felszerelve. A vadonatúj SpeedWarp mód révén begyorsíthatjuk a videónk egyes részeit, még dinamikusabbá téve a felvételeket. A középkategória határait súrolva, szupergyors 5G-vel, 15 W-os vezeték nélküli töltéssel érkezik.

A készülék augusztustól Magyarországon is elérhető lesz, 6/128 GB-os konfigurációban 229.990 forintos ajánlott fogyasztói áron.