Május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói feladatait. Elődje Dale A. Martin tizenegy év után saját döntése alapján adja át posztját utódának.

Jeránek TamásA Siemens Zrt. új elnök-vezérigazgatója, Jeránek Tamás (50) 2012 óta dolgozik a cégnél, jelenleg még annak Digital Industries területét vezeti, és 2020 óta a cég igazgatósági tagja. A szakember irányítása alatt megtöbbszöröződött az üzletág forgalma, megduplázódott a területen dolgozók létszáma.

Nagyszabású digitalizációs projekteket hajtottak végre több nagy autóipari, gumiipari, gyógyszeripari, vegyipari, fémipari és cementipari cégnél. Az új elsőszámú vezető siemenses karrierje előtt saját cégét irányította, majd más multinacionális cégnél töltött be vezetői pozíciókat.

Jeránek Tamás diplomáit a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán és a Corvinus Egyetemen szerezte. Társadalmi munkában az Óbudai Egyetem konzisztóriumának tagja.

Elődje nyugdíjba vonul

Dale A. MartinDale A. Martin (64) irányítása alatt a vállalat az ipari digitalizáció, az automatizálás és az innováció meghatározó szereplőjévé vált a magyar piacon. Vezetésével a Siemens kulcsrakészen átadta az ország leghatékonyabb, kombinált ciklusú erőművét Gönyűn, Vectron mozdonyokat szállított a GYSEV-nek.

Kulcsszerepet játszott a repülőgépek elektromos hajtásrendszerének kifejlesztését célzó siemenses kutatás-fejlesztési program sikerében, közép- és felsőfokú duális képzési programok magyarországi elindításában, valamint fenntarthatósági és környezetvédelmi kezdeményezések megvalósításában a Siemens budapesti telephelyén.

A Siemens Zrt. irányítása mellett 2013-2019 között három cikluson keresztül töltötte be a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöki pozícióját, elnökségének továbbra is tagja. A legutóbbi négy évben tagja volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének, 2017 óta tagja a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak.

„A Siemens az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül világszerte, így Magyarországon is. Ezért úgy döntöttem, hogy az új fejezet kezdetére átadom a stafétabotot Jeránek Tamásnak, aki a vállalatot a digitalizáció következő, felgyorsuló időszakába viszi át”– mondja a leköszönő Dale A. Martin.