Speciális IT és üzleti adatelemzés mesterképzés indul Magyarországon, ami egyesíti az egyetemi és bootcamp képzések erősségeit. A kezdeményezésben az előbbit az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola, az utóbbit a Green Fox Academy képviseli.

Az automatizáció és mesterséges intelligencia terjedésével a digitalizáció már most szektortól függetlenül minden területet érint, és szakértők szerint a következő 15 évben a munkahelyek egynegyedére, összesen több mint 900 ezer állásra lesz hatással.

A digitális átalakulás nyomán nemcsak több programozóra lesz szükség, hanem ahhoz, hogy valaki hosszabb távon is megőrizze foglalkoztathatóságát, saját területén is komolyabb digitális tudással kell rendelkeznie. A koronavírus-járvány megjelenése tovább gyorsította ezt a folyamatot, sok vállalatnak néhány hét alatt kellett átállnia a teljesen digitális működésre.

Az üzleti adatelemzésnek hosszú távú a jövője

Az üzleti életben pedig a digitális készségek egyik legfontosabb alkalmazási területe az adatelemzés, amely minden üzleti döntés alapvető elemévé vált. “A válság ugyan lassítja a gazdaságot, de azt látjuk, hogy az üzleti adatelemzés továbbra is dinamikusan növekvő terület marad” – indokolja a tematika választást rá Szepesi László, az IBS rektorhelyettese.

Ezekre az igényekre válaszolva döntött úgy az első magyar magánfőiskolaként közel harminc éve alakult IBS, hogy a junior programozókat ötödik éve képző Green Fox Academy-vel együttműködésben IT és üzleti adatelemzés mesterképzést indít.

Az egyéves, angol nyelvű mesterképzés keretében mindkét intézmény a fő kompetenciájára fókuszál: a hallgatók az IBS oktatóitól elsajátítják az üzleti élet alapjait, könyvelési, pénzügyi és marketing ismereteket szereznek, míg a Green Fox Academy mentorai segítségével a programozás általános alapjai mellett mélyebben megismerik az adatelemzéshez szükséges adattudomány területét.

A digitalizációra nyitott BSc-diplomások jelentkezét várják

“Kifejezetten úgy állítottuk össze a tantárgyakat, hogy olyan programozói készségeket adjunk át a hallgatóknak, amit az üzleti életben hasznosíthatnak. A big data elemzéshez használt Python nyelven oktatunk, megismertetjük a hallgatókat a különböző adatvizualizációs, adatelemző eszközökkel, és a folyamatok automatizálását is beemeljük a képzésbe” – mutat rá Kökény Tamás, a Green Fox társalapítója és vezető mentora.

Az IBS többi képzéséhez hasonlóan brit mesterdiplomát adó új program 2020 szeptemberében indul. Erre minden olyan BSc-diplomával rendelkező jelentkezését várják, aki szeretné fejleszteni eddigi tudását, és felkészülne az átalakuló munkaerőpiac kihívásaira. A felvételhez nincs szükség programozói előképzettségre, ugyanakkor a képzést sikeresen teljesítők az üzleti elemző tudás mellett junior fejlesztőként is megállják majd a helyüket.