A Cisco bejelentette szándékát a 2017-ben alapított, budapesti székhelyű Banzai Cloud Zrt. megvásárlására. Az amerikai technológiai nagyvállalatnak ez a második akvizíciója Közép-Kelet-Európában és az első Magyarországon.

Cisco

A Banzai Cloud csapata jártas az új generációs Cloud Native alkalmazások fejlesztésében és skálázásában, és aktív résztvevője a nyílt forráskódon alapuló projekteknek és közösségeknek.

Egyre jobban erősíti felhő portfolióját

A hálózatok kulcsfontosságúak a felhőalapú alkalmazások szempontjából, a modern, felhőalapú infrastruktúrák pedig számos új technológiai kihívást vetnek fel. Az ezekre adott megoldások jelentősen megkönnyítik az alkalmazásfejlesztők munkáját, hiszen így a kódírásra koncentrálhatnak, és kevesebb időt kell az alkalmazások környezetének menedzselésére fordítaniuk – áll a felvásárlási szándékkal kapcsolatos közleményben.

A bejelentés a Cisco-nak már a második felhő-fókuszú akvizíciója a közelmúltból. A cég a múlt hónapban vásárolta fel az izraeli Portshift céget, amely felhőalapú biztonsági megoldásokkal foglalkozik.

Ez a két, határokon átnyúló akvizíció is mutatja a Cisco stratégiai irányát a hibrid, többfelhős, és az alkalmazásokat előtérbe helyező infrastruktúrák fejlesztése iránt. A Banzai Cloud akvizíciója várhatóan a Cisco második pénzügyi negyedévének végére zárul le, ekkor a Banzai Cloud csapata a Cisco Emerging Technologies and Incubation csoportjához csatlakozik.

Négy éven belüli exittel számolhatnak a társaság jelenlegi befektetői

Legutóbb 2018-ban került a magyar szoftverfejlesztő cég a figyelem középpontjába, akkor zárult le a 2,5 millió dollár értékű befektetési ügylete a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezetésével. A befektetők között volt már addigra a FastVentures és Euroventures is, utóbbi már a cég 2017. évi alapítása óta volt jelen a cégben angyalbefektetőként.

A Banzai Cloud platformja a vállalatok széles köre számára teszi elérhetővé a modern felhő és konténer technológiákat, csökkentve a felhőalkalmazások fejlesztésével, üzembe helyezésével és skálázásával kapcsolatos összetett feladatokat.

A Cisco az organikus növekedés mellett jelentős mértékben használta ki portfoliójának felvásárlások általi bővítését világszerte. Mindazonáltal a közép-kelet-európai régióban eleddig nem nagyon volt aktív.

A mostani bejelentést is figyelembe véve eddig két társaság keltette fel az érdeklődését a térségben, a Banzai Cloud előtt 2013-ban egy cseh kiberbiztonsági céget, a prágai székhelyű Cognitive Security-t vette meg. A társaság mesterséges intelligencia alapú megoldásokat fejlesztett a kiberfenyegetések felderítésére.