A kategóriát feltaláló Samsung háza tájáról az eheti bemutatót megelőzően már hónapok óta szivárogtak ki részletek a számos újdonságot hozó Galaxy Z Fold 3 és a ZFlip 3-ról. Okosórában is nagyot lépett a koreai márka, de elmaradt belőle a korábban beígért és sokak által várt vércukorszintmérő funkció.

Összehajtható telefonok

Megújította az összehajtható termékkategóriában eddig piacra dobott modelljeit a Samsung. A két legújabb prémium modell, a Galaxy Z Fold3 5G és a Galaxy Z Flip3 5G. A termékkategória harmadik generációja a felhasználók számára legfontosabb területeken hozott újabb fejlesztéseket.

Fókuszban az időtállóság

Az eszközök időtállóbbak lettek és minden eddiginél jobban optimalizáltak a kihajthatóságra. Az összehajtható eszközök között elsőként a Z Fold3 5G és a Z Flip3 5G rendelkezik IPX8 vízállósággal is, amivel nemcsak az esőt állja, hanem 30 percig bírja másfél méteres vízben is. Mindkét telefon a Galaxy készülékeknél alkalmazott eddigi legerősebb fémmel az Armor alumíniummal készült.

Szakértők szerint a tartósságban segít az is, hogy a Samsung szinte a kezdettől ultravékony, de strapabíró üveget(UTG) használt kijelzőként, nem pedig a körömtől is könnyen karcolódó műanyagot, mint az őt követő kínai versenytársak. Az UTG vastagsága 30 és 50 vagy mikron között van, ami nagyjából az emberi hajszál vastagsága. Az üvegkijelzőkkel az optikai minőség is javul. Az UTG kijelzőknél nem elmosódottak a színek.

A legújabb készülékekben a legkeményebb Corning Gorilla GlassVictus üveg védi az eszközt. Ezen felül mindkét eszközre egy új, nyújtható PET anyagból készült védőréteg került. A főképernyő újratervezett rétegezése pedig 80 százalékkal ellenállóbbá teszi őket a korábbi modelleknél .

A rejtett zsanér, amely először a Galaxy Z Flipben mutatkozott be, lehetővé teszi, hogy az eszköz stabilan megálljon különböző szögben kihajtva, és így alkalmas legyen a hajlított módban való használatra is. A továbbfejlesztett seprőtechnológiának köszönhetően, zsanér belsejében található kefék rövidebbek lettek, így hatékonyabban képesek a port és az apró részecskéket távol tartani.

Újdonságok a Galaxy Z Fold3-ban

A Z Fold3 5G 7,6 colos InfinityFlex, kihajtható kijelzőjén a felhasználók a kijelző alatti kamera technológiának köszönhetően nézhetik a tartalmakat teljes képernyős módban is. A kamera fölé helyezett pixelekkel a készülék képes a teljes előlapon megjeleníteni az alkalmazások képét. Az új Eco² kijelzőtechnológiával a készülék 29 százalékkal nagyobb fényerőre képes, miközben kevesebb energiát fogyaszt . A böngészés és a telefon használata még könnyebb a főképernyőn, és a fedlapi kijelzőn is elérhető120 Hz-es adaptív frissítési ráta révén.

A Galaxy Z sorozatban a Note készülékekből ismert intelligens toll, az S Pen támogatás is elérhető a Z Fold3 –ban, ami jól hasznosíthatóvá teszi mobil irodai környezetben is. A főképernyőn könnyen jegyzetelhetünk a videóhívások közben, és akár frissíthetjük a feladatlistánkat is levelezés közben.

A Z Fold3 5G mellé két különböző S Pen is érkezik, az S Pen Fold Edition és az S Pen Pro . Mindkét modell a visszahúzható Pro hegyévelés nyomáselnyelő technológiával érkezik, így védik a Z Fold3 5Gfőképernyőjét.

A továbbfejlesztett hajlított móddal úgy vid bonyolíthatunk videóhívást a kijelző felső részén, hogy eközben az alsón megjelenhetnek a megosztott anyagok. Az alkalmazáspár segítségével a korábban bevált, egyszerre használt appok elmenthetők, és később gyors eléréssel, együtt nyithatók meg. A Z Fold3 5G új feladatkezelőjével a felhasználók könnyedén válthatnak a megnyitott alkalmazások között anélkül, hogy kilépnének a kezdőképernyőre.

Galaxy Z Flip3 5G a stílusos kistestvér

A prémium funkciók mellett különleges színválaszték, elegáns kiegészítők is jellemzik a készüléket. Az újratervezett fedlapi kijelző négyszer nagyobb, így megkönnyíti az értesítések és üzenetek megtekintését összehajtott állapotban is.

Összehajtható telefonok

A legújabb kamerafunkciók segítségével hajlított módban is készíthetünk szelfiket, összehajtott állapotban pedig gyorsan fotózhatunk, vagy akár videókat is készíthetünk közvetlenül a fedlapi kijelzőn a továbbfejlesztett gyors felvétel segítségével, duplán kattintva a Z Flip3 5G bekapcsológombjára. A görgetés és a tartalmak megosztása is egyszerű az új 120 Hz adaptív frissítési rátának köszönhetően.

Az új hajlított módú panellel az alkalmazások használata is egyszerűbb. Videók esetében például a kép a kijelző felső felére, a vezérlőeszközök, mint például a fényerő-vagy a hangerő szabályozó pedig az aljára kerül.

A most bemutatott eszközöket az elődöknél kedvezőbb dollár áron dobja piacra a gyártó, bár áruk még így is vetekszik egy közép-, vagy felsőkategóriás üzleti laptop árával. Magyarországon a forintárfolyam alakulása miatt viszont nem érvényesülhet a dollár alapú árcsökkenés. A már előrendelhető, de ténylegesen a hónap végén piacra kerülő Galaxy Z Fold3 5G 256GB 699 990 forintos áron lesz kapható a hónapfolyamán, ami megfelel a 2019 decemberében piacra dobott Z Fold 2-ével. Az 512GB-os változat 729 990 forintos, míg a Galaxy Z Flip3 5G 128 GB399 990, a 256GB-os változat 419 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el.

Milyen márkák készülnek a közeljövőben a hajtogathatók piacára?

Szakértők szerint a következő hónapokban érezhetően bővülhet a termékkategória kínálata, a piaci boomot 2022 hozhatja el a gyártók számára – olvasható az Android Authority szakoldalon egy koreai jelentésre hivatkozva:

  • A jelzett időszakon belül érkezhet például a Honor Magic Fold-ja, amely a hírek szerint 8,03 hüvelykes belső kijelzővel és 6,54 hüvelykes külső képernyővel rendelkezhet.
  • A Xiaomi Mi Mix Fold utódja várhatóan még az év vége előtt kerül piacra, 8,01 hüvelykes belső kijelzővel és 6,52 hüvelykes külső kijelzővel.
  • A Vivo is összehajthatót fejleszt 2021 negyedik negyedévére, 8 hüvelykes belső kijelzővel és 6,5 hüvelykes külső kijelzővel.
  • Az Oppo valamivel kisebb, 7,1 hüvelykes összecsukhatót fejleszt, 5,45 hüvelykes külső kijelzővel, de a termék megjelenése csak 2022-re várható.
  • A Google összecsukható eszközével kapcsolatban még nagyon kevés részlet ismert, de úgy tudni, hogy legalább 7,6 hüvelykes belső kijelzővel rendelkezik majd.

Újragondolt okosóra új egészségügyi funkciókkal

A mostani bejelentésen szó volt a Samsung legújabb okosóráiról, a Galaxy Watch4 és Galaxy Watch4 Classic modellekről, amelyek a gyártó ígérete szerint új korszakot nyitnak a termékkategóriában. Az új eszközökön mutatkozik be ugyanis a GoogleSamsunggal kifejlesztett Wear OSTMoperációs rendszere, a One UI Watch pedig az márka eddigi legkényelmesebbnek ígérkező felhasználói felülete.

Okosórák

A Galaxy Watch4 a Samsung új BioActive érzékelőjével érkezik, amely a kisebb méret mellett is pontos mérésekre képes. Ez az új, három az egyben egység egyetlen chippel képes három nagyteljesítményű érzékelő működtetésére.

Az optikai pulzusmérő, az elektromos szívérzékelő és a BIA (bioelektromos impedancia analízis) segítségével a felhasználók megmérhetik a vérnyomásukat,a véroxigén szintjüket, felfedezhetik az esetleges szívritmuszavart és mostantól a testösszetételüket is ellenőrizhetik.

Az új testösszetétel-mérővel a felhasználók teljesebb képet kaphatnak az általános egészségi állapotukról, a vázizomzatuk tömegéről, az anyagcseréjükről, a testükben lévő vízmennyiségről és a testzsír-százalékukról. A testösszetétel-méréshez elég két ujjal megérinteni az okosórát, amely 15 másodperc alatt közel 2400 különböző adatot rögzít a testről.

A Galaxy Watch4 sorozat a Samsung eddigi legrészletesebb alváskövetésével rendelkezik. A felhasználók csatlakoztatott okostelefonjukkal nem csak érzékelhetik a horkolást , hanem a továbbfejlesztett mérési lehetőségekkel a vér oxigénszintjét is követhetik. A továbbfejlesztett alvási pontszámokkal pedig még többet tudhatnak meg az alvási szokásukról.

Egyelőre ígéret maradt a vércukorszint-mérés

Az egészségmérési funkciók közül viszont elmaradt az idén januárban a mostani bemutatóra beígért vércukorszint-mérés, a miértre egyelőre nem kaptunk választ. Pedig a koreai cég olyan technológiát fejlesztett ki, amely optikai érzékelőt alkalmaz a mérésre, így az eszköz vérvétel nélkül is képes érzékelni a vércukorszintet.

A már piacon lévő Galaxy Watch készülékek már képesek a vérnyomás és az EKG (elektrokardiogram) mérésekre, a koreai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium tavaly pedig megadta az engedélyt a vércukorszint-mérési funkció beépítésére is.

A szenzoros technológia, ami lényegében non-invazív (beavatkozás nélküli) diagnosztikai eljárás megszabadítja a diabéteszes betegeket attól, hogy szúrniuk kelljen az ujjbegyüket, akár naponta tízszer is. Az óra által begyűjtött adatok alapján pedig képesek lesznek rendszerezettebben beállítani a napi étkezéseiket, vagy a vércukorszintjüket befolyásoló szokásaikat.

Az új okosórákkal nyomon követhetők a napi tevékenységek és a hozzájuk kapcsolódó teljesítmények. A felhasználók edzésformák palettájából választva csoportos kihívásokat is indíthatnak a barátaikkal vagy a családjukkal. Akár otthoni edzőtermet is nyithatnak, ha a Galaxy Watch4-et a kompatibilis Samsung okostévéjükhöz csatlakoztatják, így az elégetett kalóriák és a pulzusszám a nagy képernyőn jelennek meg.

Új kezelőfelület és operációs rendszer

A Samsung vadonatúj One UI Watch felülete és a Wear OS operációs rendszer tovább könnyíti az óra használatát. A felhasználói felület segítségével a telefonra letöltött, kompatibilis alkalmazások automatikusan átkerülnek az órára is . A Ne zavarjanakfunkció és a letiltott telefonszámok azonnal szinkronizálódnak. Az AutoSwitch-csel pedig a fülhallgatók a használattól függően átkapcsolják a hangot a telefon és az óra között.

A Bixbyhang -, keret- és gesztusvezérlés segítségével személyre szabható a használat.Az alkar kétszer felfelé és lefelé mozgatásával a felhasználók fogadhatnak bejövő hívást, illetve a csukó kétszeres forgatásával elutasíthatják a hívásokat, és figyelmen kívül hagyhatják az értesítéseket.

Az új operációs rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók a csuklójukról egy teljes ökoszisztémához férjenek hozzá, amelynek részei a Googlealkalmazások: a Google Térkép vagy a Google Pay , és a Galaxy szolgáltatások , mint a SmartThings vagy a Bixby . Az új platform támogatja a külső fejlesztőktől származó alkalmazásokat is, mint például az adidasRunning, a Calm, a Strava és a Spotify.

A hardveres újításokból kimaradt a jóval erősebb akkumulátor

A felhasználói élményt hardveres újítások is támogatják. A Galaxy Watch4 sorozat az első 5 nm-es processzorral szerelt Samsung okosóra,amely 20 százalékkal gyorsabb processzorral és 50 százalékkal több memóriával, valamint tízszer gyorsabb GPU-val érkezik, mint az előző generáció.A kijelző felbontása is nagyobb, akár 450 x 450 képpont is lehet, így a kép sokkal élesebb. A 16 GB memória elegendő tárhelyt biztosít a kedvenc alkalmazások, zenék és fotók letöltéséhez és tárolásához, mindezt a Samsung Knox platformjának köszönhetően teljes biztonságban.

A eSIM lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az okostelefonjuk nélkül, kizárólag az órájukkal induljanak el otthonról és így is kapcsolatban maradhassanak . Amiben viszont elmarad a versenytársaktól a Samsung, az az akkumulátor teljesítménye, még akkor is, ha az 30 perc alatt feltölthető.

Az eSIM és a számtalan új funkció már a korábbi modelleknél is jóval erősebb „áramforrást” igényelne, de ebben a Samsungnál nem következett be lényeges előrelépés. Az akár 40 órányi töltöttség legfeljebb arra elegendő, hogy az eszköz kibírjon egy teljes napot és éjszakát, szemben a konkurencia által nyújtott jóval több napos, vagy akár másfél-kéthetes teljesítménnyel.

A Galaxy Watch4 és a Galaxy Watch4 Classic Magyarországon augusztus 11-től augusztus 26. között előrendelhető , augusztus 27-től pedig megvásárolható. A Galaxy Watch4 minimalista módon modern kialakítású, 40 és 44 mm-es verzióban lesz elérhető. A 40 mm-es Bluetooth változat 99.990forint, a 44 mm-es, 109.990 Ft,a 40 mm-es LTE modell 119.990forintos, illetve a 44-mm-es 129.990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el.

A prémiumkategóriának számító forgatható kerettel érkező a Galaxy Watch 4 Classic 42 mm-es Bluetooth verziója 134.990 forintos, a 46 mm-es 149 990 forintos ajánlott áron érhető el. A 42 mm-es LTE változat pedig 154.990 forintba, a 46 mm-es LTE 169 990 forintba kerül.