Jól teljesített a mobil és a vezetékes szegmens, enyhe visszaesés volt a rendszerintegráció és IT üzletágban – derül ki a cég friss üzleti számaiból.

Telekom éves közgyűlés 2019

Közzétette idei második negyedévi és első félévi mutatóit a Magyar Telekom csoport. A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató második negyedéves összbevétele éves összehasonlításban 5,7%-kal, 166,1 milliárd forintra nőtt, féléves szinten pedig 3,8%-os volt a bővülés, ami 328,4 milliárd forintos forgalmat hozott.

Meredeken emelkedett a mobil adatforgalom

E mögött a távközlési bevételek Magyarországon és Észak-Macedóniában tapasztalható emelkedése, különösen a mobil adatbevételek jelentős növekedése, ellensúlyozta a rendszerintegrációs és IT („RI/IT”) bevételek enyhe visszaesését.

A mobil bevételek az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévében 8,6%-kal, 93,4 milliárd forintra nőttek az adatforgalom, az SMS és a készülékértékesítésből származó bevételek további emelkedésének köszönhetően, ami teljes mértékben ellensúlyozta a hangbevételek visszaesését.

A negyedéves vezetékes forgalom éves összevetésben 3,7%-kal, 55,1 milliárd forintos szintre nőtt, mivel a szélessávú és TV bevételek mindkét országban tapasztalt további emelkedése itt is képes volt teljes mértékben ellensúlyozni a hangalapú bevételek visszaesését.

AzRI/IT bevételek viszont a második negyedévben éves szinten 2,5%-kal 17,7 milliárd forintra csökkentek, mivel az üzemeltetésből származó bevételek mérséklődését túlnyomó részt kompenzálták Magyarországon a nagyobb értékű projektek, Észak-Macedóniábanviszont a testreszabott megoldási projektekből származó bevételek, a korábbi magas szintről csökkentek éves összehasonlításban.

Duplázódott az adózott eredmény

Az EBITDA éves összehasonlításban 5,6%-kal, 59,3 milliárd forintra, míg az EBITDA AL 6,1%-kal, 53,2 milliárd forintra nőtt az idei második negyedévben. Az első félév az EBITDA mutatóban 6,8%, az EBITDA AL mutatóban pedig 7,0%-kal javulást hozott éves összehasonlításban, elsősorban a szolgáltatási bevételek és az ebből következő bruttó fedezet növekedésnek köszönhetően.

Az adózott eredmény 26,4%-kal 14,5 milliárd forintra nőtt 2021 második negyedévében, míg a féléves nyereség több mint kétszerese, 24,6 milliárd forint lett, köszönhetően az az EBITDA növekedésének.

A javuló EBITDA növelte azegyszeri frekvenciadíjak nélküli szabad cash-flow-t is. , ami az első félévben 10,3 milliárd forintot ért el, ez az egy évvel korábbihoz képest 6,9 milliárd forintos növekedést jelent.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója az eredmények kapcsán így nyilatkozott:

“A járványhelyzet enyhülése miatt a második negyedévben kedvezőbb körülmények között dolgozhattunk, az ország digitalizációján. Ennek köszönhetően már 2 millió 750 ezer gigabites elérést kínálunk vezetékes hálózatunkon, valamint folytattuk mobilhálózatunk korszerűsítését is. Az 5G hálózatunk lakossági lefedettségét országos szinten 10,4%-ra, Budapestet tekintve pedig 33%-ra bővítettük a második negyedév végére. Hálózatainkon az átlagos havi mobiladat-fogyasztás egy év alatt 25%-kal 7,2 GB-ra nőtt, vezetékes ügyfelek közel negyede pedig már gigabit sebességű internetszolgáltatásra fizet elő. A kis- és középvállalkozások segítésére újabb digitalizációs programot indítottunk ’D terv’ néven a Telekom Hello Biznisz edukációs weboldalon. Ezekkel a fejlesztésekkel széleskörű árbevétel-növekedést és EBITDA-növekedést értünk el, ami alapján magabiztosan tekinthetünk a második félév elé is.”