A Huawei Technologies eladja Honor okostelefon részlegét egy több mint 30 ügynökből és kereskedőből álló kínai konzorciumnak, az „almárka” életben tartása érdekében – jelentette be a társaság és a felvásárló konzorcium.

Eladja a Honort a Huawei

A Reuters tudósítása szerint a megállapodásra azok miatt a jól ismert amerikai kormányzati szankciók miatt kényszerült az anyavállalat, amelyek szerint a kínai cég nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az USA-ra.

A Huawei teljesen kiszáll almárkájából

Az ügyletről a konzorcium közleményt adott ki, ebben bejelentette a felvásárlást, amelyre Shenzhen Zhixin New Information Technology néven egy új vállalatot hoztak létre. A Huawei az eladás után semmilyen részvényt nem birtokol az új cégben – áll a közleményben.

Az új tulajdonosokról pedig egyelőre annyit lehet tudni, hogy szerepel közöttük a Suning.com elektronikai termékeket forgalmazó vállalat mellett több állami tulajdonú befektetési vállalkozás is a Huawei székhelyének számító Sencsenből.

A Huawei a tranzakcióval kapcsolatos nyilatkozatában a fogyasztói üzletágát érő óriási nyomásra és a kulcsfontosságú részegységek tartós hiányára hivatkozik. A tulajdonosváltás nem fogja befolyásolni a Honor fejlesztési irányát – derül ki a nyilatkozatokból.

A Huawei csoporton belül 2013-ban létrehozott Honor önálló márkaként saját fejlesztői csapattal is rendelkezik, lényegében a kínai anyamárka innovációs laborjának számít. Itt folytatják le az első kísérleteket az újdonsült technológiákkal. Célcsoportjába kezdetben a fiatal generációk tartoztak, később már a „young in heart”, vagyis a szívükben fiatal, új technológiákra nyitott korosztályok felé is nyitni kívántak.

Pénzügyi részleteket egyelőre nem közöltek az ügyletről, de a Reuters megbízható forrásokra hivatkozva korábban arról számolt be, hogy a tervezett ügylet értéke 100 milliárd jüan (15,2 milliárd dollár) lehet. Akkor még úgy volt, hogy az okostelefon disztributor Digital China és a sencseni önkormányzat alkotja a konzorciumot. Végül előbbi nem lett a része a felvásárló csapatnak.

A leváló Honorra már nem vonatkoznak az amerikai szankciók

Az ügyet ismerő források szerint az amerikai kormányzati korlátozások kényszerítették arra a jelenleg a világ második legnagyobb okostelefongyártójának számító Huawei-t, hogy a csúcskategóriás készülékekre és az üzleti szegmensre összpontosítson a jövőben.

Szakértők szerint a Honorra, miután elválik a Huawei-től ,az amerikai kormánynak nem lesz oka szankciókat alkalmazni. A Honor a minőségi, de olcsóbb árkategóriás okostelefonok piacán versenyez a Xiaomival, az Oppóval és a Vivoval. Az almárka évente 70 millió telefonkészüléket szállított eddig a különféle piacokra, beleértve Európát is.

Helyi források szerint a Honor a jövőben további befektető partnereket is keres, egy esetleges tőzsdei bevezetés érdekében.

A Huawei közölte, hogy csúcskategóriás okostelefonjait is veszélyeztetik az amerikai szankciók. A szórakoztató elektronikai üzletág vezetője augusztusban már azt is kénytelen volt kijelenteni, hogy képtelen lesz tovább gyártani a prémium modelljeit meghajtó Kirin-chipeket.

Nem kizárt egy későbbi visszavásárlás sem

A Honor eladása lélegzetvételnyi időhöz juttatja a Huawei-t, hogy a prémium üzletágára fókuszálhasson, miközben ugyancsak az amerikai szankciók miatt kénytelen a saját HarmonyOS operációs rendszerének a fejlesztésére is összpontosítani – idézi a Reuters a Canalys piackutató egyik szakértőjét.

Az értékesítés elősegíti a Huawei márka fenntartását, miközben nem zárja ki a Honor esetleges későbbi visszavásárlását sem, ami talán nem is lesz olyan egyszerű, ha közben esetleg újra tulajdonost vált majd – mondta az IDC egyik elemzője a brit hírügynökségnek.