Idéntől nagyobb lendületet kap a hajtogatható okostelefonok szállítása az egyre több piaci szereplő révén. A héten a kínai HONOR jelentette be első összecsukható modelljét, amit egyelőre otthoni piacán értékesít.

Hajtogatható telefonok

A hajtogatható modellek 2019-ben jelentek meg az okostelefon-piacon, ahol az évente növekvő szállítások ellenére ez a kategória még jó néhány évig egyszámjegyű részesedést tud szerezni a teljes piachoz képest. A Counterpoint Research előrejelzése szerint a manapság 1,3 milliárd körülire tehető okostelefon-piacon a hajtogathatók 2022-ben is csupán 1,2 százalékos rést találnak maguknak, de ebben az évben már több mint megduplázódhat a szállított mennyiség.

Hajtogatható telefonok
Forrás: Counterpoint Research

Ez a szegmens még keresi a helyét, a különféle formai megjelenésekkel – fold, flip, roll, fold’n roll –, alapanyagokkal és operációs rendszer változatokkal. Az elemzők szerint az igazi robbanásig három kulcsfontosságú dolognak kell megtörténnie: egyfelől a potenciális vevők jelentős árcsökkenésre várnak a jelenleg 1000–1500 dollár körül prémiumkategóriában.

Másfelől még több piaci szereplőre van szükség, amire 2021 már jó példát mutatott. Harmadszor nagy várakozás övezi az okostelefon kategóriát feltaláló Apple-modell megjelenését. Ez a legtöbb piackutató szerint 2023-ban várható.

Az említett elemző cég a hajtogathatókból 2021-re mintegy 9 millió darabos globális eladást jelzett előre, ami több mint a háromszorosa a 2020-asnak. Jövőre pedig utóbbihoz képest tízszeres ugrással számol.

Hajtogatható telefonok
Forrás: Counterpoint Research

Piacon a HONOR első 5G-képes hajlítható modellje

Új piaci szereplőként a hét elején mutatta be első összecsukható modelljét a Huaweiből önállósodott HONOR márka. Az 5G-képes HONOR Magic V-től sokat vár a cég, George Zhao, a HONOR Device Co, Ltd. vezérigazgatója szerint már az első ilyen csúcstelefonuk nagyon versenyképes lesz a jelenleg elérhető telefonok kínálatában.

A HONOR fejlesztői az egyik legkritikusabb ponton az úgynevezett „waterdrop” zsanérszerkezetet használják, ami a jelenleg elérhető legvékonyabb technológia. A telefon 6,45 hüvelykes, 44°-os hajlított OLED kijelzővel rendelkezik, amely összehajtva szélesebb, 21,3:9-es képátlót eredményez, ami a hagyományos okostelefonokhoz hasonló használatot tesz lehetővé.

A zsanérszerkezetnek köszönhetően a készülék kihajtva egy extra széles, 7,9 inches, a táblagépekhez hasonló tükörsima kijelzőt képez, ami által még kedvezőbb a tartalomfogyasztásra, a többfeladatos műveletekre.

A kijelző akár 1,07 milliárd szín megjelenítését is lehetővé teszi, a 120 Hz-es képfrissítési ráta pedig jót tesz a mozifilmek nézésének, a böngészésnek és a játéknak is. A HONOR modellje elsőként kapott mindezek alapján IMAX Enchanced minősítést.

A nagyszilárdságú titánium ötvözetnek és a szénszálaknak, valamint a cirkóniumnak köszönhető a telefon kis súlya és jó súlyelosztása kihajtott állapotban is.

Snapdragon 8 processzor, 12 GB RAM, innovatív kamerarendszer

A HONOR Magic V az első összehajtható okostelefon Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 5G processzorral. A legújabb Adreno GPU-val a készülék a korábbi telefonokhoz képest 30%-kal jobb grafikus feldolgozási teljesítményt nyújt. Mindezek mellett a készülék 12 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel rendelkezik.

A wifi és a mobil-adathálózat közötti zavartalan váltást és a gyors letöltést az új LINK Turbo X teszi lehetővé. Az új modellben a grafén és a mesterséges intelligencia biztosítja az intelligens hűtési rendszert, a teljesítmény fenntartása érdekében.

A csúcskészülék képalkotó rendszere az Image Engine, mesterséges intelligenciával támogatott, computationalphotography(számításos fotózás) technológián alapuló négyes kamerarendszert alkalmaz. Az 50 MP-es hátlapi kamera és a 42 MP-es előlapi kamera éjszakai, HDR és Zoom módban is minőségi fotókat és videókat biztosít.

A készülék a HONOR új kezelőfelületével – az AI Engine-t és a Magic Live-ot is magában foglaló – Magic UI 6.0-tal kerül piacra, ami számos személyre szabható funkcióval rendelkezik, személyi asszisztenssé alakítva az eszközt. A rendszer a felhasználói szokások és viselkedés alapján személyre szabott ajánlásokat nyújt.

A készülék bemutatóján ennek kapcsán szóba kerültek a nagy stresszel járó repülős utazások, amelyeknél a telefonban beállíthatók például a beszállási időpontokkal kapcsolatos emlékeztetők is. A Magic Live-t a munkával, tanulással, sporttal, egészséges életmóddal összefüggő szolgáltatásokkal is tovább fejleszti a cég.

Erős akkumulátor, továbbfejlesztett gyorstöltés

A dupla áramkörös akkumulátor kialakítással és a 4750 mAh-s akkumulátorral a Magic V egész napos használatot tesz lehetővé. A készülék támogatja a 66 W-os gyorstöltést is, amivel az akkumulátor 15 perc alatt 50%-ra tölthető fel.

A HONOR Magic V először Kínában lesz elérhető január 18-tól, a 12+256GB verzió ára 9999 jüan(495 ezer Ft), a 12+512GB verzió ára pedig 10999 jüan(550 ezer Ft).