Ingyenesen letölthető hazai fejlesztésű mobilapplikáció segítségével, játékos módon szerezhetnek pénzügyi ismereteket a fiatalok, az OTP Fáy András Alapítvány jóvoltából.

Új mobil applikáció

Pénzügyi tudatosságunk még komoly hiányosságokat mutat minden korosztályban. Az ehhez szükséges ismereteket a legjobb már gyerekkorban elsajátítani, amire azonban a hagyományos oktatási módszerek nem igazán alkalmasak.

Az élmény alapú, szórakoztatva tanítás sikeresebb lehet. Ezt ismerte fel az OTP Bank fiatalokat pénzügyi ismeretekre oktató alapítványa, amely külső fejlesztő cégek(Nuage Kft., Supercharge Kft.) bevonásával formabontó digitális megoldást fejlesztett.

A Platypus: A FinLit Story egy pénzügyi feladványokkal teletűzdelt, ingyenesen letölthető mobilos kalandjáték, amelynek grafikai kidolgozottsága, sztorija és tempója megfelel a mai fiatalok ízlésének és elvárásainak.

Főszerepben: Cash és Flow, a két kacsacsőrű emlős

A játék főhősei Cash és Flow, kacsacsőrű emlősök, akiknek a feladata megtisztítani az univerzumot a pénzügyi pusztulást terjesztő „Suttogóktól”. Galaxisokat átívelő útjukat követve a játék használója témakörök szerint ismerkedik meg a különböző pénzügyi alterületekkel. Minden galaxis több bolygót rejt, amelyek további résztémákra bontják az aktuális témakört.

A témaköröket – háztartási pénzügyek, vállalkozás, állam, bankok, pénzügyi tudatosság– nem csak szerteágazó feladatokon, hanem hangulatvideókon és párbeszédeken keresztül is árnyalja a játék. Úgy tervezték meg, hogy használóját mindig újabb és újabb kihívások megoldására sarkallja, és ne akassza meg a szórakoztató tanulási folyamatot.

A játék tervezésénél lényeges szempont volt, hogy az egyéni mód mellett, akár egy tanóra keretében, nagyobb csoportban is alkalmazható legyen.

A pénzügyi motiváció sem marad el

A pályák során sushikat is lehet gyűjteni, amelyek a www.platypus.hu weboldalon licitjáték keretében értékes valódi ajándékokra, egyebek mellett okostelefonra, rollerre vagy játékkonzolra válthatók be. A virtuális pénzzel és a sushikkal a játékon belül pedig olyan extrákat vehet meg a felhasználó, mint például egy nagyobb űrhajó, vagy valamilyen különleges képesség.

Az applikáció iOS és Android operációs rendszerű telefonokon egyaránt működik. Használatához a letöltés után nem szükséges internetkapcsolat. Ez alól csak az úgynevezett tantermi mód képez majd kivételt, amely esetében a tanórai használat és a módszertan miatt szükséges a hálózati kapcsolódás.

Az alkalmazást bemutató tájékoztatón elhangzott, hogy az app-nak nemzetközi karriert is szánnak, készülnek az angol nyelvű verzió is.