Van biztonsági megoldás arra is, ha nem voltunk elég körültekintőek, és kattintottunk az adathalász e-mail-re.

Védekezés az adathalászok ellen

Az adathalász SMS-ek vagy e-mailek ismert cégek logóit felhasználva, az ő nevükben kérik el a személyes adatainkat vagy már közvetlenül a banki hozzáférésünket, amit a csalók aztán vagy a dark weben értékesítenek, vagy maguk élnek vissza a megszerzett adatokkal.

A csaló e-mailek és SMS-ek gyanúkeltő ismérvei:

– nem a megszokott elrendezésű a céges e-mail

– helyesírási hibát, nyelvi szempontból helytelen szöveget jelenít meg,

– nem logikus, miért is kellene adott időpontban bármilyen adatot is megadnunk,

– egy gyanúsan kedvező vagy ingyenes ajánlattal keresnek meg, esetleg úgy nyertünk nagyértékű díjat, hogy részt sem vettünk adott nyereményjátékban

– a weboldal címe, ahova az e-mail vezet, nem, vagy csak összetett szóként tartalmazza az adatközlést kérő cég nevét

Netpajzs mögött a véletlen kattintás sem jelent végzetes hibát

Ma már elérhetőek olyan megoldások, amelyek akkor sem hagyják birtokon belülre kerülni a csalókat, ha véletlenül mégis megnyitjuk az adathalász weboldal linkjét.

Az egyik hazai mobilszolgáltató, a Yettel tavaly novemberben indította el NetPajzs szolgáltatását, ami már az internet-hálózaton blokkolja a megtévesztő weboldalakat, vagyis a csalás-gyanús weboldalakat megnyitni sem engedi a rendszer.

Ez a cég szakértői szerint annak köszönhető, hogy a szolgáltatáshoz kötött adatbázis 3 percenként frissülve képes blokkolni az adathalász weboldalakat. A friss statisztika szerint már 100 ezer ügyfél aktiválta a netbiztonsági megoldást, amely közel 3 millió esetben blokkolt csaló oldalakat.