A Lenovo újgenerációs asztali munkaállomásai az Intel és az NVIDIA legújabb technológiái mellett az Aston Martinnal közösen kialakított dizájnnal tűnnek ki a sorból.

Lenovo új munkaállomásai

A ThinkStation Px, P7 és P5 modellek a kínai gyártó eddigi – technológiailag legkorszerűbb – asztali munkaállomásai. Az új hardvereket úgy tervezték újra, hogy a nagyon nagy számítási igényű munkaterhelésnek is megfeleljenek, ezért az Intel legújabb, akár 120 magos processzortechnológiájával és a csúcskategóriás NVIDIA RTX professzionális grafikus kártyákkal(GPU) rendelkeznek.

Az újgenerációs munkaállomásokat a hibrid munkára épülő iparági elvárásoknak megfelelően tervezték, egyaránt alkalmasak a virtuális valóság és a virtuális gyártás, a gépi tanulás, az adattudomány, a számítógépes mérnöki munkafolyamatok és a mesterséges intelligencia kezelésére.

Újítás a szerszámmentes vázkialakítás

A berendezések vázának a megtervezésében pedig a Lenovo a luxusautó-gyártó Aston Martin márkával működött együtt. Korábban a két cég között klasszikus vevő-szállító kapcsolat működött, a vevő az IT megoldásokat rendelő Aston Martin volt.

A Lenovo és az Aston Martin mérnökei az újfajta együttműködés keretein belül közösen dolgoztak a végső kialakításon, aminek eredményeként a berendezés számos testreszabhatósági funkcióval is rendelkezik.

A Lenovo és az Aston Martin mérnökei közös munkája nyomán végül egy olyan modell született, amelyben a bonyolult munkafolyamatok minden lépését megkönnyíti az új, szerszámmentes vázkialakítás, nagyobb rugalmassággal és még ergonomikusabb elrendezéssel.

A váz rácsát az Aston Martin ikonikus DBS sportautója ihlette, a mérnökei pedig a nagyteljesítményű autóipari szegmensből származó tervezési ismereteket alkalmazták az asztali munkaállomásnál is. Az újratervezett légterelők és a nagyobb szellőzőnyílások, valamint a Lenovo szabadalmú háromcsatornás hűtőrendszer biztosítja a hideg levegő maximális be- és a meleg levegő maximális kiáramlását.

Ezek az újítások jót tesznek a központi egységek(CPU-k), GPU-k, memóriák és tárolók teljesítményének is. Mindhárom új munkaállomás moduláris kialakítású, elölről hozzáférhető meghajtókkal rendelkezik a könnyű szervizelhetőség és a frissítési rugalmasság érdekében.

(A budapesti premieren jelenlévő újságírók,köztük a szerző is, kipróbálhatták „szervizes” vénájukat, a számítógép szét-, illetve összeszerelésével.)

Lenovo új munkaállomásai

Az asztali gépektől az adatközpontokig

A ThinkStation PX sorozat az asztali és adatközponti környezetekhez egyaránt szükséges rugalmasságot biztosítja, lehetővé téve a zökkenőmentes átmenetet a két felhasználói terület között. Ezen felül a munkaállomás erős: 1850 W-os tápegységet és opcionális tápegységeket is kínál.

A ThinkStation P7 új számítási architektúrával rendelkezik, amely akár 56 magot is támogat egyetlen foglalatban, így nyújtva nagyobb teljesítményt a számításigényes, többszálas feladatok megoldásához is.

A modell a bemutatón elhangzottak szerint ideális a tartalomkészítők, építészek, tervezők, mérnökök és adattudósok számára, akiknek a lehető legnagyobb grafikai, vizualizációs, valós idejű renderelési, CAE és AI teljesítményre van szükségük.

A sorozat P5-ös modelljét számos iparági területre tervezték, megfelelve a felhasználók nagyobb teljesítményre, IT-bővíthetőségre és egyszerű menedzsmentre vonatkozó igényeinek.

A munkaállomás újonnan tervezett vázzal, a legújabb, akár 24 magot kínáló Intel Xeon W processzorokkal és akár két NVIDIA professzionális grafikus kártyával rendelkezik.

Az építészek, tervezők, mérnökök és kreatívok számára optimalizált munkaállomás a szilárd modellezés és a számításigényes feladatok, köztük a BIM, az összetett 3D CAD, a valóságmegragadás és a térbeli vizualizáció, a vizuális effektek területén is jól használható.