Még több digitális megoldást várnak a páciensek az egészségügytől, de a többségük még ragaszkodna a személyes konzultációhoz is – derül ki az EY legutóbbi nemzetközi felméréséből.

Egészségügy

Egyszerűbbnek és gyorsabbnak tartják az interneten keresztüli egyeztetést az említett felmérésben résztvevők, ha a receptek megújításáról (67%), vagy a laboreredményeik kiértékeléséről (61%) van szó. Ezeket főleg az idővel való takarékossággal magyarázzák.

A megkérdezettek háromnegyede ezért cserébe automatikusan és online osztaná meg az egészségügyi adatait az általuk igénybe vett orvosi intézményekkel. A négyötödük viszont kifejezetten ragaszkodna ahhoz, hogy előre tájékoztassák őket ezeknek az információknak a védelméről és felhasználási módjáról.

Valamivel nagyobb ugyanakkor még azoknak az aránya, akik még mindig nélkülözhetetlennek tartják a személyes konzultációt, mert így közvetlenül megbeszélhetik a betegségüket a szakemberrel (84%), és eleve szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki kezelőorvosaikkal (77%).

„Sokak számára meglepő lehet, hogy a technológiai fejlődés és a COVID-19 járványt követően is ilyen fontos maradt a személyes orvos-beteg kapcsolat, amit úgy látszik, egyhamar még nem fognak felváltani az online megbeszélések.

Ezért is lényeges, hogy a magán egészségügyi szolgáltatók tűpontos, naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a páciensek igényeiről, és csak ennek fényében döntsenek a jövő fejlesztési irányairól” – hangsúlyozza László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetője.

A felmérésről

Az EY Global Consumer Health Survey 2023 felmérés keretében a tanácsadó cég 2023. január és március között hat országban – az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Írországban, Angliában és Németországban – 6 021 fogyasztót kérdezett meg. A résztvevők több mint 80 százaléka kapcsolatba került az egészségügyi rendszerrel az előző 12 hónapban.

A felmérés adatait életkor, nem és régió szerint súlyozták, hogy a rendelkezésre álló legfrissebb népszámlálási adatok alapján reprezentatívak legyenek az egyes országok 18 éves és idősebb lakosságára nézve.