A Nyíregyházi Egyetem és az ABZ Drone Kft. együttműködésében idén januártól újabb képzési helyszínnel bővül a növényvédelmi permetező drónpilóták oktatása.

Drón képzés

A szentendrei és szarvasi képzési helyszínek mellett már az észak-magyarországi régióban, Nyíregyházán is lehetőség nyílik erre a képzésre. A permetező drónokkal végzett műveleteket szabályozó jogszabályi feltételek Magyarországon tisztázottak, így egyre többen érdeklődnek a hazai lehetőségek iránt.

Napjainkban a mezőgazdaság számos kihívással néz szembe, köztük a szélsőséges időjárási körülményekkel, amelyek megnehezítik a növényvédelmi kezelések időbeni elvégzését. Ebben segíthetnek a drónok.

A légi permetezés miatt nem kell számolni taposási kárral, de a technológiának köszönhetően akár kevesebb növényvédő szert és vízmennyiséget is elegendő a területre kijuttatni. A permetező drónok a precíziós technológiát alkalmazó gazdálkodásba is beilleszthetők, igénybevételükkel a célzott foltkezelések és differenciált tápanyagkijuttatás is egyszerűbben megvalósíthatók.

A permetező drónokhoz azonban megfelelő elméleti és gyakorlati tudás is szükséges, hogy elkerüljük a környezetszennyezést, de az eszköz helytelen használata az emberekre is balesetveszélyes lehet.

A komplex képzés keretében a hallgatók magas óraszámú térinformatikai, műszaki, növényvédelmi és agrometeorológiai oktatásban is részt vesznek, így ezek birtokában olyan műveletek ellátására is képessé válnak, mint a növény-egészségügyi állapotot felmérő monitoring drónok használata vagy a drónos RTK felmérés során kapott adatok robotkormány rendszerrel ellátott szántóföldi eszközökbe történő importálása.