Az európaiak többsége internetes információgyűjtésre az egészséghez, betegségekhez kapcsolódó oldalakat keresi fel, közöttük az élbolyban találhatóak a magyarországi netezők is – áll az Eurostat jelentésében.

Google doktor

Az internet szinte nélkülözhetetlen részévé vált a mindennapi életünknek. Az Európai Unióban(EU) 2022-ben a 16 és 74 év közöttieknek már a 90 százaléka használja viszonylagos rendszerességgel a világhálót – derül ki az unió statisztikai hivatalának a felméréséből. Ez az arány a bulgáriai 79%-tól a luxemburgi 98%-ig terjed. Amúgy az internethasználat igen gyorsan nőtt az utóbbi években az EU-ban – 2010-ben még 67%-on állt, 2015-ben pedig már elérte a 78%-ot.

A világhálót idén főként kommunikációra és információk keresésére használtuk

Ebben az évben az internetet főként a másokkal való kommunikációra, e-mailek küldésére/fogadására (77%), azonnali üzenetküldésre (72%), árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos információk keresésére (70%), telefonálásra vagy videóhívásra (66%) használták az európaiak, de már 65% az aránya azoknak is, akik interneten néznek streamelt tévét vagy videókat.

Az emberek többsége(64%) internetes híroldalak,újságok olvasására (64%), kereskedelmi vagy más információmegosztó szolgáltatásokból származó videótartalom megtekintésére (61%), banki szolgáltatásokra (60%), közösségi oldalakon való részvételre (58%) és zenehallgatásra is használta az világhálót(54%).

Internethasználat az Európai Unióban

Google doktor

Az egészségügyi információk egyik fő forrása lett az internet

Uniós szinten 2022-ben az információgyűjtésben az egyik legkeresettebb téma az egészségügy volt, az európaiak 52%-a használta az ehhez kapcsolódó információk keresésére a világhálót, egyharmaduk már az időpontkéréshez is az orvos, vagy intézmény weboldalát kereste fel.

Már közelít az egynegyedhez azok aránya is, akiknek van online hozzáférésük személyes egészségügyi nyilvántartásaikhoz, míg közel az egyötödük pedig arra használta a netet, hogy egy weboldalon vagy alkalmazáson keresztül más egészségügyi szolgáltatásokat érjen el, ahelyett, hogy kórházba, vagy orvoshoz ment volna.

Az EU-tagországok közül Finnországban regisztrálták a legmagasabb arányban az internetet egészséggel kapcsolatos tevékenységekre használók arányát: az ott élő emberek 81%-a használja egészségügyi információk keresésére a világhálót, és közel a négyötödük fér hozzá a neten a személyes egészségügyi nyilvántartásaihoz.

Az egészségügyi információk keresésében Finnországot Hollandia (78%), Ciprus (73%) Dánia(70%) és Magyarország követi(68%). A sor másik végén található Románia (29%), Németország (37%) és Bulgária 39% százalékkal.

Ami a személyes egészségügyi nyilvántartások online elérését illeti, Finnország után Dániában volt a második legmagasabb az ezekhez hozzáférő emberek aránya (66%), őket Észtország követi (59%). Magyarország mutatója 33-34%. A sereghajtó hármas ezen a téren Németország (2%), Románia (8%) és Szlovákia (14%).

Nethasználat egészséggel kapcsolatos kérdésekre az EU-ban

 

Google doktor