RAC Antidrone Zrt. néven drónvédelmi céget alapít a 4iG Nyrt., a soporthoz tartozó Rotors & Cams Zrt. és Jászai Gellért magántőkealapja, az iG TECH.

Az RAC Antidrone az autonóm repülésre képes eszközök ellen kínál légtérellenőrző és légtérvédelmi megoldásokataz ipari, közlekedési, a védelmi és civil szférának.

Az új cég részvényeinek 25 százaléka a 4iG Nyrt.-é lesz, 25 százalékos tulajdonos lesz az iG TECH Magántőkealap, a további 50 százalékot pedig a Rotors & Cams Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. birtokolja majd.

Az új technológiák honosítása és piacra jutása a csoporton belül kiemelt stratégiai terület, így a RAC Antidrone Zrt. felügyelete a 4iG Nyrt. technológiáért felelős vezérigazgató-helyetteséhez,Blénessy Lászlóhoz tartozik, a társaság napi operatív irányításáért Szepessy Kornél, a HungaroControl korábbi vezérigazgatója felel.

A gazdasági, polgári és védelmi szférában egyaránt növekvő kockázatot jelentenek az autonóm repülésre képes eszközök. Az ipari, közlekedési, katonai és civil létesítmények biztonsági szolgáltatói felismerték, hogy a kétdimenziós védelem után már szükség van a harmadik dimenzió, azaz a létesítmények légterének hatékony felügyeletére és védelmére is.

A drónfelderítés és-elhárítás új lendületet vett. Ezeknek a védelmi rendszereknek alapeleme a szenzoros dróndetektálás, a pilóta nélküli repülőeszközök „küldetésének” a megállapítása, ami a megfelelő védelmi intézkedés kiválasztásához és alkalmazásához kell.

A RAC Antidrone rendszerintegrátorként járul hozzá az autonóm repülőeszközök és a légterek biztonsági ellenőrzéséhez. A társaság a hazai tudásbázis fejlesztésére törekszik, közép- és hosszú távon pedig egyedi fejlesztésekkel és speciális innovációs tevékenységgel kívánja kiegészíteni az iparágban elérhető technológiákat.