A mobiliparban már az idén elindul a 10 gigabites szuper-szélessáv, az 5.5G korszaka. A technológia kereskedelmi szintű forgalmazása új felhasználási területekre terjedhet ki.

Huawei, jön a mobil szuper-szélessáv

A generációváltásban rejlő lehetőségeket mutatta be a mobil világkonferencián(MWC) a Huawei Technologies, amely világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok telepítésében és tesztelésében.

A kiállításon a Huawei 5.5G, F5.5G és Net5.5G termékeket és megoldásokat mutatott be, amelyek számos területen felhasználhatók, legyen szó emberek közti kommunikációról, vállalkozásokról, vagy közlekedésről.

A cég vállalati üzletága tíz különböző iparág számára tervezett új megoldást és olyan termékeket, amelyek központi szerepet játszanak az ipari intelligencia felgyorsításában.

Egyre jobban nő az igény a nagyobb hálózati teljesítményre. A vállalat távközlési alelnöke szerint az 5G 2019-es megjelenése óta már 1,5 milliárd felhasználót tudhat magának világszerte.

Jelenleg a mobil-előfizetők 20 százaléka használ 5G-t, ők generálják a mobilforgalom 30 százalékát és a mobil-szolgáltatásból származó bevételek 40 százalékát.

A következő, 5.5G korszak már idén elkezdődik a technológia kereskedelmi szintű forgalmazásával, amely új felhasználási területek kiaknázását teszi lehetővé az 5.5G, a mesterséges intelligencia- és a felhő alapú megoldások integrációjával.

Már több mint 20 városban működik az 5.5G technológia

Szolgáltatókkal és iparági partnerekkel együtt a Huawei már több mint 20 városban vett részt az 5.5G kereskedelmi telepítésében és tesztelésében. Az élenjárók között vannak közel-keleti, kínai, hongkongi és finn települések, ahol már el is érték a másodpercenként 10 gigabit sebességű sávszélességet. Németországban a 6GHz-es sávban működő szolgáltatók már másodpercenként 12 gigabites csúcssebességet is mértek.

Az 5G hálózatok fejlesztése is jó ütemben halad, a múlt év végéig több mint 300 helyen épült ki 5G-kereskedelmi hálózat a világon. A hálózati technológiát használók növekedési üteme hétszer nagyobb volt, mint a 4G-felhasználóké.

Az IDC piackutató cég szerint 2024-ben 170 millió mesterséges intelligenciával felszerelt okostelefont fognak szállítani, ami az összes okostelefon-szállítás 15 százaléka lesz. A következő generációs készülékek alkalmazásai több száz milliárd gigabájt adat generálására is képesek.