Az OTP befektető cége, a PortfoLion részvételével új régiós toronyvállalat jön létre a nyugat-balkáni régióban.

A Telekom Szerbia mintegy 1800 távközlési tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium, amelyben részt vesz az OTP befektető cége a PortfoLion Capital Partners.

Az adótornyok üzemeltetése és fejlesztése egyre kevésbé tartozik a távközlési cégek alaptevékenységébe. A szolgáltatók különálló toronyvállalatba szervezik hálózati infrastruktúrájukat.

Ez a folyamat már több európai országban végbement, köztük Magyarországon is, 2019-ben a Vodafone, egy évvel később a Telenor, ma Yettel is megtette ezt a lépést.

A nyugat-balkáni régióban egy nemzetközi konzorcium részvételével zajlik a folyamat. A konzorciumot a General Atlantic által felvásárolt, infrastruktúra befektetésekre szakosodott tőkealapkezelő, az Actis vezeti, és olyan globális szereplők vesznek részt benne, mint az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), a Silk Road Fund és a Blue Sea Capital, a Világbank Csoporthoz tartozó IFC (International Finance Corporation).

A független toronyvállalatok jelentős szerepet játszanak a folyamatosan növekvő adatforgalmi igények kielégítésében, ezek a szereplők hatékonyabban működtethetik, fejlesztik, bővítik és megosztják a digitális infrastruktúrát.

A Telekom Szerbia több mint 1800 tornyának független cégbe szervezésével és értékesítésével egy új szolgáltató jön létre, amely Szerbiában ezer, Bosznia-Hercegovinában körülbelül 700, Montenegróban körülbelül 100 torony üzemeltetéséért és a hálózat továbbfejlesztéséért lesz felelős.