Mi magyarok erős nosztalgiát érzünk a lemezjátszó, a hifitorony és a walkman iránt, amiket meglepő módon leginkább a fiatalok hoznának vissza – derül ki egy friss hazai felmérésből.

A zene(lejátszó) örök

Melyek azok a 90-es években elterjedt elektronikai készülékek, amikre nosztalgiával gondolunk, és szívesen használnánk újra? A nosztalgiafaktor elsősorban a szórakoztatóelektronikánál mutatható ki, míg a fehéráruként is ismert háztartási gépeket inkább hagynánk a feledés homályában – emeli ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérés.

Meglovagolható a mostani retróhullám(?)

A zenehallgatáshoz kapcsolódó készülékek a legnépszerűbbek, közülük is toronymagasan vezet a lemezjátszó és a hifitorony, de sokan használnák a már negyedszázados múltú kazettás magnót és a walkmant is. Ezzel szemben a megkérdezetteknek többségének alig hiányzik a régi mosógép, a centrifuga, de ugyanígy nem kell már a képcsöves televízió sem. Igaz, ebben az azóta jelentősen átalakult műsorszóró technológiák is szerepet játszanak, a váltások után ugyanis nincs mit nézni ezeken a készülékeken.

A felmérés szerint meglepő módon a 40 év alatti fiatalokban él erősebb nosztalgia az analóg kamerák, walkmanek és a régi mobiltelefonok iránt, mivel ezeknek a termékeknek a használata jellemezte leginkább a manapság újra divatba jött nyolcvanas, kilencvenes éveket. Ezek képviselik leginkább azt a retróhullámot, amire ráerősít a szórakoztatóipar is az utóbbi években futó, nálunk is játszott korabeli filmekkel. Aki pedig annak idején sokat használta a kazettás magnóját, még talán arra is emlékszik, miért jött kapóra, ha épp kéznél volt egy jó golyóstoll – a kazetta visszatekeréséhez.

Amit a régi technológiában szeretünk

Ma is jól működik, nincs értelme cserélni –hangzik a leggyakoribb válasz, különösen a férfiaktól; és csak a második helyen áll az érzelmi ok, vagyis az adott eszközhöz fűződő emlékek miatt tartunk meg egy-egy régi darabot. A válaszadók tizede ragaszkodik a hifihez vagy a lemezjátszóhoz, aminek gyakorlatias oka is lehet, hiszen a régi kedvenc lemezeket, családi videókat a mai modern eszközökön már nem lehet lejátszani.

A kutatás további általános megállapítása, hogy nemcsak emiatt, hanem az iskolázottsággal együtt is nő az igény az új, modernebb technológiára.

A szakemberek szerint elgondolkodtató, hogy a régi centrifugát megtartó válaszadók is a régi szép emlékek, élmények miatt ragaszkodnak régi darabjukhoz. A megkérdezettek egyharmada pedig azért használja még ma is hagyományos nyomógombos mobilját, mert úgy érzi, hogy egy újabb modellt nem tudna kezelni.

„A szédítően gyors technológiai változások eszköz helyett egyre inkább élményt kínálnak, és többnyire a hatékonyságot tartják szem előtt, az eszközöket inkább egybeépítik” – mutat rá Rab Árpád, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Hozzáteszi: a jövőben is lesznek persze tárgyak az áruházakban, nem fognak eltűnni, de az új technológia beleolvad a környezetünkbe, ott lesz a testünkön, a ruházatunkon. Magunkon szórjuk szét a számítógépet, a mai zsebünkben lévő okostelefon annyit tud, mintha régebben egy szobányi eszközt húztunk volna magunk után. Érdekes egyébként, hogy nem a fiatalok a leginkább mobilfüggők, hanem a 30-39 éves korosztály, mert annak idején ők voltak az első mobilos generáció.

Ezek lehetnek a jövő technológiái

Habár ma még néhol megtalálhatók, a megkérdezett többsége a képcsöves televíziót jelölte meg, mint aminek végleg búcsút intünk a következő években. Minden második ember biztos abban is, hogy kimegy a divatból a nem LED fényű világítás, akárcsak a vezetékes hangszórók. Az okosautók és a laptopok világában pedig értelmüket vesztik az autós navigációs rendszerek és fokozatosan az asztali számítógépek is.

 

„A jövő technológiája rólunk szól, az életünket akarja megkönnyíteni. Nem kell félni a változástól, ezek az eszközök értünk vannak, megoldó értékük van. Ugyanakkor növelni kell az ember eszközhasználó intelligenciáját is, nemcsak az eszközökét. Ezt nevezhetjük tudatosságnak vagy értékteremtő használatnak is” – hangsúlyozza a jövőkutató, aki szerint a legtöbb funkciót az okostelefon gyűjtötte egybe.

„Azért szeretjük, mert ősi vágyainkat testesíti meg, minden nyelven értünk, minden információhoz hozzáférünk, mindenkivel azonnal tudunk kommunikálni. Az eszközök ma már szinte mindent tudnak, a következő lépés az evolucionista gondolkodásmód, az időnként öncélú mai fejlesztések helyét átveszi az olyan területeknek való megfelelés, mint az oktatás, az egészségügy. A szórakoztatás mellett megjelenik a mindennapi élet támogatása, amihez megbízható eszközök kellenek. Forradalmi újítások jönnek a virtuális világban, észrevétlenebbé válik az átjárás a virtuális és a valós világ között, a metaverzumban meg tudjuk majd fogni például a tárgyakat is. Csupán a technológia lesz azonban új, nem a funkció” – teszi hozzá Rab Árpád.