Nem is olyan régen az USB-C töltőcsatlakozó szabvány még meglehetősen ritka volt. Ma már szinte minden újonnan bevezetett okostelefon és táblagép rendelkezik vele, sok új laptopnál is elérhető. Nő az USB-C alapú hordozható tápegységek(power bank) kínálata is, de melyeket ajánlják a szakértők?

USB-C utántöltők

Ma még többféle töltőcsatlakozó szabvány van érvényben az elektronikai eszközök piacán, ami 2024 őszétől gyökeresen megváltozik. Onnantól az akkumulátoros eszközeinket már egységesen a legkorszerűbb, USB-C típusú töltőkkel használhatjuk.

A szabványosítás a mobiltelefonok és tabletek mellett a digitális fényképezőgépeket, e-könyv-olvasókat, a vezeték nélküli fejhallgatókat, fülhallgatókat, hordozható hangszórókat, videójáték-konzolokat, billentyűzeteket, a vezeték nélküli egereket és a hordozható navigációs rendszereket is érinti. A rendelet természetesen vonatkozik majd a laptopokra is, de ezek gyártói 40 hónapos felzárkózási időt kaptak, ami esetükben 2026-ot jelent.

Egységes töltő

A választás előtt mérlegelendő szempontok

Ahány USB-C alapú hordozható akkumulátortöltő, annyi módon készül, és annyiféle tudással rendelkezik. Érdemes meggyőződni róla, hogy a mai kínálatból melyek a leghatékonyabbak és a legmegbízhatóbbak. Elvégre akkumulátorokkal van dolgunk, amelyek gyúlékonyak.

A választás előtt mérlegelni ajánlott azt is, hogy mekkora teljesítményű akkumulátorra van szükségünk. Manapság egy tipikus okostelefon ma már 3500 mAh és 5000 mAh közötti akkumulátorral rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egy 10 000 mAh-s powerbank egy feltöltéssel akár kétszer-háromszor is tud energiát vinni a telefonba.

Oda kell figyelni arra is, hogy az akkumulátornak legyen elegendő számú portja a töltési igényekhez, hogy egyszerre akár több telefont is tudjunk vele feltölteni. Némelyikben vezeték nélküli töltés is elérhető és hálózati csatlakozó is van. Fontos szempont a töltési sebesség is. Egyes akkumulátorok lassan töltődnek, míg mások támogatják a 65 W-os vagy a gyorsabb töltést is.

További fontos funkció lehet egy kijelző, amelyen megtudható, hogy mennyi az akkumulátor töltöttsége, de jó szolgálatot tehet egy beépített zseblámpa is.

Az európai piacon elérhető legjobbnak minősített power bankok

A jelenlegi európai kínálatból az Android Authority szakportál munkatársai igyekeztek kiválogatni a legjobbakat. Az összeállítás az általuk tesztelt és leginkább ajánlott 5 készülék pro és kontráit foglalja össze. ( A magyarországi árak akár jelentősen is eltérhetnek az egyéb európai áraktól.)

A legjobb USB-C alapú hordozható tápegységek

Samsung Super Fast 25W Portable Wireless Charger

Mophie Powerstation with PD

Anker 533 Wireless Power Bank

Anker 733 Power Bank

Omni Ultimate

Samsung Super Fast 25W Portable Wireless Charger

Főbb jellemzői:

Kapacitás: 10,000mAh

Kimenet: 2 x USB-C port, Qi vezeték nélküli töltő

Méretek: 154 x 72 x 15,3 mm, 251 g

Itthoni ára: 24 990 Ft

A Samsung Super Fast 25 W-os hordozható vezeték nélküli töltőt a szakértők a maga kategóriájában kissé drágának, de határozottan az egyik legjobb USB-C hordozható akkumulátortöltőnek találták a legtöbb felhasználó számára. További előnynek minősül még, hogy fémből készült és vékony.

A két USB-C port támogatja az USB Power Delivery PPS-t és a Power Delivery 3.0-t, valamint a Quick Charge 2.0-t és a 3.0-t is. További funkciója a 25 W-os vezeték nélküli töltés, amely bármely támogatott eszközzel használható.

Mophie Powerstation PD-vel

Főbb jellemzői:

Kapacitás: 10 000 mAh

Kimenet: 1 x USB-C port, 1 x USB-A port

Méretek: 139 x 72 x 18,2 mm, 241 g

Itthoni ára: 45 990 Ft

Azok, akiknek még nem annyira fontos a vezeték nélküli töltés, és képesek egyetlen USB-C porttal élni, rájönnek, hogy a PD-vel ellátott Mophie Powerstation az egyik legjobb USB-C hordozható akkumulátortöltő.(Az USB-C PD egy új szabvány, amely akár 240 watt teljesítményt is képes leadni. Ez elegendő laptopok és egyéb olyan eszközök töltéséhez, amelyek több energiát igényelnek, mint az USB-C önmagában). A szövetborítású töltőegység 10 000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Az USB-C port 18 W-os tápellátást biztosít, és rendelkezik egy hagyományosabb USB-A porttal is egyéb eszközök töltéséhez.

Anker 533 vezeték nélküli Power Bank

Főbb jellemzők:

Kapacitás: 10 000 mAh

Kimenet: 1 x USB-C port, 1 x USB-A port

Méretek: 149,6 x 68,6 x 19,6 mm, 241 g

Itthoni ára: 26 820 Ft

Az Anker egy jól ismert okostelefon-tartozék márka, amely az egyik legjobb USB-C hordozható akkumulátortöltőt is gyártja. Az eszköz több okból is egyedi, közülük a legfontosabb a 10 W-os vezeték nélküli töltő. Hátránya, hogy lassabban is tölt a 18 W-os vezetékes teljesítmény mellett, ami ugyan még mindig elég gyors egy hordozható akkumulátorhoz, de már nem számít kiemelkedőnek.

Anker 733 Power Bank

Főbb jellemzők:

Kapacitás: 10 000 mAh

Kimenet: 2 x USB-C port, 1 x USB-A port

Méretek: 110,7 x 70,9 x 31 mm, 320 g

Itthoni árat csak a nagyobb 737-es modellre találtunk: 78 090 Ft

Az Anker 733 Power Bank fő csábereje, hogy gyorstöltőként és hordozható akkumulátorként is használható. Csatlakoztatva 65 W-tal tud tölteni, de útközben is magunkkal vihető, és 10 000 mAh-s akkumulátorként használható, amely 30 W-on tölthető.

A készülékhez 2 USB-C port és egyetlen USB-A csatlakozó tartozik. Az is segít, hogy a készülék kicsi és könnyű, köszönhetően a GaNPrime technológiának. Drága, de kényelmes.

Ha ennél is erősebbre van szükségünk, ott az Anker 737 Power Bank is. Nagyobb, de állapotképernyővel és nagyobb, 24 000 mAh-s akkumulátorral, valamint 140 W-os maximális kimenettel rendelkezik.

Omni Ultimate

Főbb jellemzők:

Kapacitás: 38 400 mAh

Kimenet: 2 x USB-C port, 2 x USB-A port, 1 x AC kimenet, 1 x DC bemenet/kimenet

Méretek: 165,1 x 145 x 53,1 mm, 1397 g

Itthoni ára: a magyarországi kínálatban jelenleg nem szerepel, az árukereső.hu szerint legutóbb 166 200 Ft-ért forgalmazta valamelyik elektronikai kereskedő.

Az Omni Ultimate magasabb szintre emeli a lehetőségeket. Hatalmas, 38 400 mAh-s akkumulátorral és számtalan porttal rendelkezik az összes eszköz töltéséhez. Még hagyományos AC konnektor is jár hozzá. Az USB-C portokból ebben az akkumulátorban kettő van, és azok 100 W-ot tudnak leadni.

Cserélhető akkumulátorokkal is rendelkezik, ami azok számára ideális választás, akik tudják, hogy adott helyzetben egy ideig nem fogják tudni feltölteni az eszközt. Ekkor kell az extra akksikat feltölteni és magunkkal vinni. Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy a sok tudásával ez a legmagasabb áru készülék is egyben.