A gazdát cserélő részvényekkel 70 százalék felettire emelkedett az infokommunikációs csoport részesedése a – nemrég az állammal közösen megvásárolt – Vodafone Magyarországban.

4iG csoport

Részvénycsere ügylettel zárult le a 4iG Csoport Yettel-CETIN kisebbségi tulajdonosi korszaka, ennek során a társaság a 25 százalékos résztulajdonáért a Vodafone Magyarország 49 %-os állami tulajdonából 19,5 százaléknyit kapott, így az utóbbiban eddig meglévő 51 százaléka 70,5 százalékra nőtt.

Az ügy előzménye, hogy még 2018.júliusában a cseh PPF csoport vásárolta meg a Telenor távközlési leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában. Alig több mint egy évvel később az időközben állami tulajdonba (vissza)került Antenna Hungária(AH) bejelentkezett a cseheknél a magyarországi Telenor cégek (a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate) 25 százalékáért.

A tranzakció nyomán a felek egy új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF Csoport 75%-os és az Antenna Hungária 25%-os tulajdonában. A megállapodás szerint az üzleti működést továbbra is a PPF irányította, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytathatta a munkáját.

Időközben a Telenor Magyarországból önálló infrastruktúra szolgáltatóba szervezték ki a passzív hálózati elemeket működtető részleget CETIN néven, a mobilszolgáltató pedig új márkanévre, Yettelre váltott.

Újabb felvásárlási boom 2021-től

Abban az évben számos újabb akvizíciót hajtott végre a 4iG részben az informatika területén(Poli Computers PC Kft. – 100%, ACE Network Zrt. –70%, illetve a a drónfejlesztő Rotors&Cams Zrt. –24%) tulajdont vásárolt.

A távközlési piacon többségi befolyást szerzett a régió meghatározó, saját infrastruktúrával rendelkező távközlési szolgáltatójában, a HungaroDigitel Kft.-ben (75%), és megvásárolta az Invitech ICT Services Kft. 100 százalékos tulajdonrészét.

Ugyanabban az évben állapodott meg a DIGI magyarországi csoportjának (DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., Invitel Zrt., Digi Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.) 100 százalékos felvásárlásáról. A 625 millió euró(232 milliárd forint) értékű tranzakció 2022. január 3-án zárult.

A megvette a PPF-től a Telenor Montenegro mobilszolgáltatót, 80 százalék feletti tulajdont szerzett az albán ALBtelecomban és 100 százalékban felvásárolta az ugyancsak albán ONE Telecommunicationst. A 4iG a részvényesek és a kötvénytulajdonosok támogatásával szerződést kötött az izraeli tőzsdén jegyzett műholdszolgáltató társaság, a SpaceCom 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére is.

Az akvizíciók finanszírozására a 4iG rekordösszegű kötvénykibocsátást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában. amelynek aukcióin összesen 370,75 milliárd forint névértéken bocsátott ki vállalati kötvényeket.

Megállapodás született még abban az évben a magyar állammal arról, hogy az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. és a 4iG egyesíti távközlési érdekeltségeit. A megállapodásnak megfelelően a társaság 2022 első negyedévében apportálta az Antenna Hungáriába a távközlési érdekeltségeit, meghatározó 76,78 százalékos tulajdont szerezve a műsorszóró társaságban, amely eddig birtokolta a Yettel-CETIN részesedést.

A Vodafone felvásárlás átrendezte az érdek- és értékviszonyokat

Időközben nyilvánosságra került a még nagyobb falatnak számító Vodafone Magyarország hitelből való felvásárlása, amely mellett joggal merülhetett fel a kisebbségi részesedéstől való megválás, főleg miután utóbbi működésébe, stratégiájába amúgy sem sok beleszólása lehetett az AH-nak, még kevésbé a 4iG-nek.

Szóba jöhetett volna a részvények visszavásároltatása a PPF csoport által, de ez piaci körök szerint egyik oldalon sem ígérkezett racionális lépésnek. A most bejelentett részvénycsere viszont szakértők szerint nemcsak a 4iG-nek jött jól, mivel a távközlési portfólió tervezett integrációja könnyebben valósulhat meg. hanem az állam „nemzeti távközlési stratégiáját” is szolgálja. Egyfelől a meglévő Vodafone tulajdona mellé elmondhatja, hogy tulajdonos lett egy másik hazai szolgáltatóban is, másfelől utóbbiból még osztalékra is számíthat.

Előbbit hangsúlyozza a tranzakció kapcsán Fekete Péter, a 4iG csoport vezérigazgatója is: „Tulajdonrészünk növelése a Vodafone Magyarországban a pénzügyi befektetésként kezelt Yettel-CETIN részesedésünk cseréjével a 4iG csoport portfóliójába tartozó távközlési vállalatok integrációs folyamatainak végrehajtását erősíti”

A csere eredményeként az Antenna Hungáriát pedig az állam nevében eljáró Corvinus Zrt. váltja tulajdonosként a magyarországi Yettel-CETIN cégekben, illetve a Corvinus Zrt. tulajdonrésze 29,5 százalékra csökkent a Vodafone Magyarországban.

A tulajdonosi változások bejegyzését követően a Vodafone Magyarország igazgatósága a jelenlegi ötről hét főre bővül, melybe öt főt delegálhata 4iG csoport, kettőt pedig a Corvinus Zrt.

Az állam jogosultságai az irányító testületekben. A Vodafone és a Yettel ügyfeleit a tulajdonosi struktúra változása nem érinti, társaságok szolgáltatásait mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe – emeli ki a tranzakciót bejelentő 4iG közlemény.