Az elmúlt évek sorozatos cégfelvásárlásai után a magyar távközlési csoport az eddig megszerzett hazai és nemzetközi társaságok egy részének – több mint 400 milliárd forintra értékelt – apportjával, irányító 71,6 százalékos részesedést szerez az Antenna Hungáriában.

Antenna Hungária - 4iG

A tavaly augusztusi bejelentésnek megfelelően a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az Antenna Hungária(AH) Zrt.-ben. A tranzakció végrehajtásának zárásáról írt alá megállapodást az állami távközlési vállalat tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt.

A tranzakcióval megalakuló vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz, továbbá a közép-kelet-európai régióban is meghatározó infrastruktúrával, valamint szolgáltatási portfólióval rendelkezik az üzleti (B2B) és a lakossági (B2C) szolgáltatói szegmensekben.

A 4iG tulajdonrész 80 százalékig növelhető

A tranzakció keretében a 4iG tőkét emel az Antenna Hungáriában, első lépésként apportálja a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-ben, és leányvállalataiban – Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt. -, az ugyancsak korábban megvett Invitech ICT Kft.-ben, illetve a montenegrói mobilszolgáltatóban, a Telenor Montenegróban lévő 100 százalékos részesedéseit az állami cégbe.

A mostani tőkeemelés értéke eléri a 402 milliárd forintot, ezzel az állami műsorszóróban 71,6 százalékos irányító többséget szerez a 4iG, az államnak 28,4 százalékos részesedése marad.

A kormánnyal kötött megállapodás azonban újabb tulajdonszerzési lehetőséget is ad a cég számára, hogy a profiljának megfelelő társaságok további apportjával maximum 80 százalékra növelje a részesedését az AH-ban. A most bejelentett ügylet március közepéig zárulhat.