Az új PCR tesztet főként mobil tesztközpontokban való használatra fejlesztették ki. Egyetlen teszttel akár öt ember egyidejű vizsgálata is lehetséges lesz.

Bosch Covid teszt

A Bosch új PCR tesztet fejlesztett ki a koronavírus kimutatására szolgáló Vivalytic elemző eszközéhez. A teszt 39 perc alatt megbízható eredményt ad, és jelenleg világszerte a leggyorsabb polimeráz láncreakciós (PCR) teszt – derül ki a cég közleményéből.

Az új tesztet, amely Európában már elérhető kifejezetten autópálya-töltőállomásokon vagy repülőtereken történő használatra fejlesztették ki. Az eszköznek köszönhetően a tesztelt páciensek még a helyszíni várakozási idő alatt kapnak megbízható eredményt.

Az új, csak a SARS-CoV2 vírust azonosító Bosch PCR teszt fejlesztése a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt része. (A Bosch tesztjének szenzitivitása 98 százalék, specifikussága pedig 100 százalék.)

Októbertől egyetlen eszközzel akár napi több mint 160 minta dolgozható fel

A Bosch március végén, mindössze hat hét fejlesztés után indította útjára a Vivalytic elemző készülékével elvégezhető első PCR-tesztet, amely multiplex tesztként két és fél óra alatt egyidejűleg ellenőrzi a SARS-CoV-2 vírus és kilenc másik légzőszervi betegség genetikai mintáit. A most elkészült, új, gyorsított teszt kizárólag a SARS-CoV-2 kimutatására szolgál.

A fejlesztési munka még mindig gőzerővel zajlik, október elejétől már egyszerre öt mintát lehet majd értékelni egyetlen tesztkazettában hasonló gyorsasággal. A Bosch így bővíti a rendelkezésre álló tesztelési kapacitást, lehetővé téve napi több mint 160 minta teljesen automatizált feldolgozását egy Vivalytic eszközzel. Az optimalizált szoftver a következő hetekben még tovább csökkenti a SARS-CoV-2 vírus kimutatási idejét.

Bosch Covid teszt

Egyszerű használat

A teszt során a beteg orrából vagy garatából vesznek mintát egy pálcika segítségével, majd a vizsgálati kazettába helyezik. Ezután a tesztkazettát, amely már tartalmazza a vizsgálathoz szükséges összes reagenst, behelyezik a Vivalytic készülékbe az automatizált elemzéshez. A Vivalytic elemzőkészülék felhasználóbarát, használatát az orvosi személyzet egy rövid képzéssel meg tudja tanulni.

Az év végére a Bosch egymillió tesztre szeretné növelni kapacitását. Mivel az elemzőeszköz és a tesztkazetták iránti igény továbbra is magas, a vállalat szorosan együttműködik beszállítóival a kapacitás maximalizálása és a kínálat további növelése érdekében – áll a társaság közleményében.