Felelősségteljes fejlesztés, csillagászat big data alapokon, Waze kontra Budapest, önszerveződő startupok, digitalizálódó ipar, ez mind téma lesz az április 2-án rajtoló 10. SMART konferencián.

SMART konferencia 2019

A Celebration of Innovation szlogen jelzi, hogy az idei SMART az innovációt és annak üzleti megközelítését helyezi az esemény fókuszába. Az öt tematikus teremben futó előadások mindegyike ehhez a témához kapcsolódik.

A konferencián felszólaló szakemberek, fejlesztők, a felsőoktatás képviselői, a befektetők, startupok, tudósok és a kutatók a saját projektjeik szűrőjén igyekeznek megvilágítani, hogy kinek, valójában mit is jelent az innováció. Idén kifejezett cél, hogy használható, életszagú esetek kerüljenek terítékre, lehetőleg minél őszintébb tálalásban.

Szinergiák az innovációban

A hazai innovációs élet megújításáról és arról, hogy mennyire fontos az innovatív gondolkodás beépítése a mindennapi üzleti gondolkodásba nyitóelőadásában Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke beszél majd.

Igazi vizionáriusként lép majd fel Vinnai Balázs, a Codecool alapítója, aki egy már digitálisan fejlett, 2030-ban létező Magyarországot tár elénk. Milyen innovációk léteznek a zenében? Erről Sárik Péter jazz zenésztől hallhatunk majd, aki az újdonságokat interaktív formában mutatja be. Fülöp Józseftől, a MOME rektorától pedig az egyetemi innováció fontosságát igyekszik majd előadásában hangsúlyozni.

Hogyan közlekedik a közösség?

A SMART idei eseményén kiemelt figyelmet kap a városi közlekedés, az ebben zajló folyamatok látványos átalakulása. Hogyan működik manapság az „ubertelenített” főváros, és mennyire változtatják meg a közlekedési viszonyokat az olyan navigációs alkalmazások, mint a Waze? Ez utóbbiról a cég magyarországi csoportjának a képviseletében Nagy Marcell és a főváros közlekedési szakemberei teszik tisztába a Waze és Budapest nem felhőtlen viszonyát.

Egy asztalhoz ülnek a megosztás, vagyis a sharing alapú szolgáltatók – a GreenGo, a MOL Bubi, a MOL Limo és a Blinkee City képviselői, akik beszámolnak az elmúlt év tapasztalatairól. A témához kapcsolódik Izraelből a HERE Technologies szakértője, Shiran Baroukh, aki előadásában a helyalapú adatok fontosságáról beszél.

Ipari automatizáció és egyéb „forró” technológiák

Lesz külön szekció a digitalizáció kiemelt területének számító Ipar 4.0 témának, amit az EpicInnolabs szakértője, Nick Gábor vezet fel. A blokkban a Continental szakértője kitér a hazai gyárak korszerűsítésére. Salamon Dávid a CloudStormtól a robotizált folyamatautomatizálás(RPA) rejtelmeibe avatja be a hallgatóságot, de előad Fehér András, a Mensor 3D ügyvezetője is arról, hogy miként válhat zsebméretűvé egy teljes gyár.

A Hot Tech blokk a felfutó technológiákat igyekszik bemutatni és értelmezni. A kvantumtechnológiák kapcsán Asbóth János fizikus tisztázza a képet. Mesterséges intelligencia témában Pintér Róbert (eNET), illetve Szertics Gergely (MI Koalíció) ad útbaigazítást. Ugyanitt lesznek előadások a fintech, proptech, és az 5G legújabb, legfontosabb tudnivalóival kapcsolatban is.

Idén is külön terem fogadja a startupokat, ahol egy pitch verseny is készülőben van, ennek a részletei később válnak nyilvánossá. A konferencián Zacher Gábor felvezetésében szó esik majd a digitális világ függőséget okozó aspektusairólis. Lesznek olyanok, akik nem szégyellnek beszélni kudarba fulladt, majd feltámadó innovációikról. Igazi csemegének ígérkezik Simó György és Müller Péter Sziámi beszélgetése a neoluddita(„újkori gépromboló”) és technofil(technológia mániás) világnézetekről.