Régi szereplő, új köntösben, így is jellemezhetnénk a hazai háztartási nagygépek piacán tovább fokozódó versenyt, ezúttal az LG Electronics jóvoltából. A koreai gyártó a szabadon álló kollekció után, jövő évtől elhozza a magyar piacra a beépíthető készülékeit is.

LG a fehérárupiacon
Forrás: LG Magyarország

A bejelentésnek helyet adó sajtórendezvényen Tóth Gyula, a termékek értékesítésért felelős régiós vezető emlékeztetett rá, hogy a távol-keleti márka már jó ideje forgalmazza Magyarországon a szabadon álló háztartási berendezéseit: mosó-, szárító-, mosogató- és hűtőgépeket, tűzhelyeket.

A beépíthető is legalább öt éve tervben volt már, de akkoriban közbeszólt a koronavírus járvány. Az első beépíthető mosogatógépek végül 2022-ben kerültek a hazai kínálatba, amit jövő év elején követnek a főzőlapok, sütők, mosogatógépek. A következő évekre vannak tervezve a beépített hűtők és a mosógépek.

Az új kínálat az LG webáruházában már elérhető, a többi magyarországi értékesítőhöz a következő három hónap során jutnak el.

Friss innovációk a sütés-főzés frontján

Az ünnepekre készülve az egyik legfontosabb konyhai eszközzé a sütő léphet elő. Az LG InstaView beépíthető sütővel úgy készíthetünk nagyobb húsokat vagy többfogásos vacsorát, hogy nem kell állandóan nyitogatnunk a sütőajtót.

Elég kétszer rákoppintanunk az üvegre, és már látjuk, hol tart az étel sütése. A nagyméretű, 76 literes sütőtérben kényelmesen elférnek az ünnepi tepsik. A különböző sütési módok –köztük a manapság igen népszerű Air Fry, az Air SousVide vagy a gőzös funkciók – pedig abban segítenek, hogy kívül ropogós, belül szaftos fogásokat készítsünk extra eszközök nélkül. Az otthoni internethálózatba is köthető gépeken működő LG ThinQ alkalmazásból is ránézhetünk, hol tart a sütés.

Az indukciós főzőlap abban segít, hogy ne kelljen a tűzhelyre várnunk egész nap. A Flex zóna segítségével ugyanis összekapcsolhatjuk a főzőfelületeket, így a nagy lábasok, grill-lapok is kényelmesen elférnek rajta, és egyszerre több adagot tudunk készíteni.

A Boost funkcióval gyorsan fel tudjuk forralni a vizet vagy felforrósítani a serpenyőt, a csúszkás érintővezérlés pedig egyszerűvé teszi a hőfok beállítását.

Az LG beépíthető mikrohullámú sütője több egy „melegítős doboznál”. A 25 literes belső térben kisebb tálak és tepsik is elférnek, a grill és a kombinált programok pedig arra is jók, hogy rápirítsunk a sajtokra, megpirítsuk a rakott ételek tetejét, vagy gyors, ropogós fogásokat készítsünk, amit rögtön tálalhatunk.

A nyolcféle automata program megkönnyíti a dolgunkat – kiválasztjuk, mit készítünk, a készülék elintézi az időzítést –, az egyérintéses nyitás és a gyermekzár pedig a gyors és biztonságos használatot támogatja.

Az élményteli közös étkezést nem zárhatja le a „nemszeretem kézi mosogatás”. A feladatra az LG a QuadWash beépíthető gőzös mosogatógépet ajánlja. A négy, több irányú mozgást végző szórókar és a TrueSteam gőz együtt dolgozik a makacs szennyeződéseken, így kevesebb olyan tányér vagy edény marad, amit másodszor is el kellene mosni, a poharak pedig szép fényesre száradnak.

A rugalmas belső térben a nagy lábasok, magas poharak és az evőeszközök is jobban elférnek, a felső tálcán pedig az evőeszközök mellett jut hely a kisméretű csészéknek is. Az automatikus ajtónyitás a program végén friss levegőt enged a gépbe, az elérhető legtökéletesebb száradás érdekében.

Michelin-csillagos séf tippjei a nyugodtabb ünnepekért

LG a fehérárupiaconA karácsonyi készülődés sok családban szól inkább a rohanásról, semmint az örömről. A családi főszakács pedig az ünnepi időszak jelentős részét töltheti a konyhában állva. Tóth Szilárd, a budapesti SALT étterem Michelin-csillagos séfje szerint ezen tudunk változtatni.

Ha okosabban tervezzük meg a menüt, tudatosabban vásárolunk, és jobban kihasználjuk a konyhánkban lévő eszközöket, akkor az ünnepi főzés nem nyűg, hanem közös élmény lehet.

A sztárséf szerint a stresszmentes karácsony az időbeni tervezéssel kezdődik, legalább két héttel az ünnepek előtt üljünk le, írjuk össze a menüt, és gondoljuk végig, mit bír el a konyhánk – hány fogást akarunk egyszerre készíteni, mennyi edény fér be a sütőbe, hogyan tudunk párhuzamosan dolgozni.

Bár a kreativitás a szakmája része, karácsonyra ő sem a kísérletezést javasolja. Ilyenkor ne akarjunk egyszerre új technológiákat és bonyolult fogásokat kipróbálni. Azt is tanácsolja, hogy szánjunk időt a sütőnk, a főzőlapunk, a mikrónk programjainak átnézésére: egy nyugodt reggelen a kávé mellett simán belefér, hogy felfedezzük, mit tudnak az eszközeink.

A bevásárlást is érdemes több részre bontani. A tartós dolgokat – liszt, konzerv, ital, fűszer – akár már egy héttel előre megvehetjük, a friss alapanyagokat pedig közvetlenül az ünnep előtt.

Szerinte az is nagy hiba, ha „biztos, ami biztos” alapon túl sokat veszünk mindenből: már azzal is jót teszünk magunknak, a pénztárcánknak és a környezetünknek, ha nagyjából kiszámoljuk, mekkora adagra lesz szükség, és legfeljebb 20 százalékkal számolunk fölé.

Érdemes a szezonális alapanyagokra építeni – ezek általában finomabbak, kedvezőbb árúak és környezetbarátabbak is. A séf szerint jó ötlet fejben már a szilvesztert is bevonni a tervezésbe. Ha okosan csináljuk, a karácsonyi maradékok nem a hűtő hátuljában kötnek ki.

Arra is emlékeztet, hogy nem kell mindent egyedül vinnünk a vállunkon. Vonjuk be a családot: valaki szeletelhet, más teríthet, a gyerekek segíthetnek a sütik díszítésében. Nem gyengeség segítséget kérni – sőt, szerinte ez a saját „lelki fenntarthatóságunk” része.